Tudtad-e Vol.7.: a rejtélyes minta a Revolution 909-ból, korai Solee megjelenés egy emblematikus magyar mixlemezen, Corvin Dalek és a New Order Crystal sztori

Az új 'Tudtad-e' bejegyzésünkben egy rejtélyes Daft Punk hangminta nyomába eredünk, Solee korai magyar kapcsolódását kutatjuk fel, a Bionic producerének tragikusan korai haláláról is megemlékezünk, végül megtudjuk, hogy a New Order 'Crystal' eredeti demó változatát magyar producer, nevesen Corvin Dalek készítette.

1. Megfejtették a rejtélyes hangminta eredetét Daft Punk 'Revolution 909'-jából
Magát a hírt Mousse T posztolta Facebook oldalán. Hogy miért pont ő? Mivel kiderült, hogy a Fun Factory 'Celebration'-re készített Mousse T's Back To The Old School verziójából származott. Az 1995-ben kiadott kislemezen szereplő remix egyébként az eredeti reggae/euro dance crossover-ből P-Funk jellegű, hátradőlős, ünneplős zenét rettyintett, nem csoda, hogy a Daft Punk is felfigyelt rá alapanyagként.
Hogy miért volt ez akkora hír? Mert nagyon sokan, régóta próbálták megfejteni (pl. Sadowick egészen ötletesen közelítette meg a dolgot), honnan van a 'Revolution 909' fő témája, amikor is végül felfedte magát a tényállás, köszönhetően a ClassicSpirit youtube videójának. Azért nem semmi, hogy a kommerszből az underground hogyan csinált önerőből kommerszet :-)

2. Solee elsőként magyar mixlemezen bukkant fel, igaz nem a mai sikerprojektjével
Solee azaz polgári nevén Normen Flaskamp hard trance producerként kezdte karrierjét (ismertebb álnevei: Norman Paris, Club Wizards, Orange Inc) a korai 2000-es években, majd 2002-től a progressive boom beköszöntével ebbe a válfajba is belekóstolt, napjainkra pedig a melodic techno / indie dance körökben ikonikus névvé nőtte ki magát Solee-ként.
Progressive-ben utazó Aviation projektjével az ezredforduló elején egy magyar dj mixen debütált akkor, amikor még nem igazán ismerte senki sem. Ez a release nem volt más, mint a 2002-es Slam Jr. féle 'Sorted' DJ mixe (Magneoton release), ahol a hetedik szám volt a tracklistában.

3. Corvin Dalek és a New Order 'Crystal'-sztori
A New Order emblematikus slágerével, a 'Crystal'-lal kapcsolatban osztott meg Müller Gábor aka Corvin Dalek egy érdekes történtet kiadója a Fummelerum Company Soundcloud oldalán.
Az MFS Records fejével Mark Reeder-rel rengeteg közös munkájuk volt a '90-es évek végétől a 2000-es évek végéig bezárólag. Az MFS némileg megérezte Paul Van Dyk kiválását a label kötelékéből, ezért Bernard Sumner Mark Reeder régi jóbarátja — nem mellesleg a New Order énekese — rögzített neki egy éneksávot, amit Reeder később 'Crystal' címmel küldött tovább Dalek-nak. Gábor 1997-ben készített egy demo tracket, amihez hangulatában még keresett valamit. Reeder-től megkapta a 'Crystal' éneksávjait és csodák csodájára teljesen ráillett a Dalek által készített alapra. A végeredmény Mark-nak és Sumner-nek is tetszett, de a kiadást a New Order A&R managere Pete Tong megvétózta, mivel hatalmas potenciált látott a vokálban és szerette volna New Order single-ként kiadni (noha a New Order formáció ekkoriban már egy ideje inaktív volt). Az MFS-nél készülő remixek és maga az eredeti Corvin Dalek & Mark Reeder w. Bernard Sumner féle verzió sem jelentek meg. Ez utóbbit Dalek feltöltötte a fenti poszt mellé, szerintem van annyira hangulatos darab, hogy megérdemelte volna a release-t.

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo