Hazai vonal retrospektív - magyar electronica top 10

Sorozatnyitó trance top 10-ünkre elég sok pozitív feedback érkezett így mindenképp úgy éreztük, hogy folytatnunk kell tematikus magyar top 10-es listáink publikálását.
Ezúttal kicsit lassítunk a tempón (BPM szempontból) és egy igen népes mezőny, az electronica kategória kiélezett versenyét követhetjük végig.
Azt meg kell jegyeznem, hogy kicsiny hazánk elektronikus zenészeinek - stílusól függetlenül - külföldi jó hírnevét nagyban formálta erről a listáról Yonderboi, Marcel és a Neo formáció, akik önerőből mondhatni évtizedes technikai hátrányból megmutatták, hogy a magyar virtust és kreativitást nem kaszálta el 40 év kommunista diktatúra sem.

Hungarian Electronica Top 10

1. Neo - Kontroll [2003 - Magneoton]
Amikor 2003-ban az Antal Nimród rendezésében készült 'Kontroll'-ra teljesen véletlenül beültünk az egri moziba nem sejtettem, hogy a filmzenét a Neo jegyzi (ekkora már túl voltak a 'Lo-Tech Man, Hi-Tech World' albumukon, amiről a 'Renard' és az 'Everybody Come On' is a bekerült a filmben elhangzó darabok közé). Aztán amikor lesett állal kijöttem a végén nyugtáztam, hogy mind a film és mind a zene nagyon rendben volt. A film egyébként mai napig a kedvenc magyar movie-m. Az aláfestő sounndtrack remekül hozza ezt a sötét, magába fordulós, kiútkeresős miliőt, ami néha romantikus, szentimentális elemekkel reagál a storyline szerint szövődő románcra Csányi Sándor és Balla Eszter között. A főcímdalnak szánt 'Kontroll' annyira magába szippant, hogy onnan nincs visszaút. Vegyül a szitár és a trombita a dub-os reverbekkel és a szigorú, de nem igazán táncolható breakbeat-tel és epikus vokállal. Letisztultságában és hangzásában a mai napig se tudta itthonról senki sem megközelíteni ezt a szintet véleményem szerint.
Ez volt az utolsó nagylemez a Moldvai Márk - Milkovics Mátyás féle eredeti, alapítói felállásban (Hódosi Enikővel és Kőváry Péterrel már kiegészülve, akikkel Milkovics a projektet tovább vitte Moldvai kilépését követően).


2. Yonderboi - Pabadam [2000 - UGAR]
A mernyei csoda, Fogarasi László alig volt 20 éves, amikor debütáló albumával a 'Shallow and Profound'-dal tarolt világszerte. Yonderboi-t egyébként Tommyboy fedezte fel még 1998-ban, amikor a lassabb, bedőlősebb műfajoknak otthont adó Juice Records kiadóján megjelentette Laci 'Cinammon Kisses' című debütáló EP-jét.
A 'Shallow and Profound' LP ügyesen ötvözi a sampling technikát az élőzenei improvizációkkal, utóbbiban a Fender Rhodes-t gyepáló Zságer Balázsnak köszönhetjük (azt már csak halkan jegyzem meg, hogy az első LP után kilépő Zságer és Dj Bootsie ezután Zagar-ként tolta tovább).
Az egész nyakon öntve némi keleti-európai zenei flashback-kel, kreatív feldolgozásokkal, valamint egyfajta gyermeki bájjal, ami a borítóról az érettségi tablóképeket idéző "beállításban" Yonderboi imázsán keresztül megjelenik.
A 'Pabadam' egy könnyed nyári szilofonos imprózás, amiben a hazai lounge történelem egyik első korszakos slágerét köszönthetjük.
Érdekesség, hogy a  2000-ben a Mole Listening Pearls égisze alatt megjelent EP-n megtalálhatjuk a szám Paul Legere verzióját, amit szintén Laci készített, csak tánctérre optimalizálta ezt az örökzöld darabot (még ha jól emlékszem egy jégkrém reklám zenei aláfestőjeként is hallhattuk pár éve).


3. Karányi - Dallam [2002 - Juice Records]
A 'Dallam'-nak sokan a Fever féle 4/4-es klub verzióját pörgették, viszont nálam az eredeti vonult be a 'hall of fame'-be. Karányi Dani 2002-es 'Oktogon' című lemezével iszonyatosan magasra tette a szakmai mércét, a csodálatos vokállal tűzdelt, pörgős ritmuson sikló bársonyos riffek és imprók mesteri hatásfokkal olvadnak egybe és nem engednek közel 10 percen át. Ha fentebb a 'Pabadam'-ról írtam, hogy a hazai lounge zenék korszakos slágere, ugyanezt liquid d'n'b vonatkozásában elmondhatom a 'Dallam'-ra is.
És ismét a Juice Records / Tommyboy volt a projekt felkarolója, hihetetlen milyen jó füle volt ezekhez a produkciókhoz (is). Respekt!


4. The Cas!o Samples - Wintertour [2001 - EverEast Productions]
Ahogy azt a legutóbbi Lyrics of the moment Vol.125-ös szerepléskor már előre belengettük a 'Wintertour' előkelő helyet szerzett az all time elektronika top 10-ben. Ez a melankólikus, de karakán megszólalás némi Depeche Mode és Jean-Michel Jarre romantikával megfejelve egyszerűen telitalálat. 
Nem is csépelném tovább a szót, induljon el a kezünk a play gomb irányába!


5. Gero - Costa Del Sol [2002 - Juice Records]
A váci születésű Nagy Gergely aka Gero a helyi zeneiskolában pallérozta zongoratudását, később a latin és jazz zene fogta meg igazán. Ez tetten is érhető debütáló kislemezén a 'Costa Del Sol'-on, ami brazil napfényt és vérbő jazz struktúrákat olvaszt magába 4/4-es alapokon. Maga a track talán elfért volna a (szintén hamarosan érkező) house kategóriában, mint jazzy house, viszont a karakterisztikája miatt nem tudnám ennyire leegyszerűsíteni  a besorolását.


6. Nicole & Andrew J - Melodies [2000 - Juice Records]
Anno szenvedélyesen gyűjtöttem a FREEE Magazin CD mellékleteit. Ha jól emlékszem a 2000. április kiadásban jelent meg az első lemez, mégpedig a 'True Sounds of FREEE' válogatás, amin ismert és kevésbé ismert hazai produkciók munkáiból kaptunk egy csokorra valót. Ezen diszk utolsó száma volt Nicole & Andrew J közöse a 'Melodies', ami egyből magába szippantott álmodozós hangulatával, zongorafutamával és Nicole érintetlen hatású, kicsit háttérbe húzódó vokáljával. Erre még érkezik egy kis szkreccselgetés, ami András sajátja és ide is remekül illik.
Mint később kiderült számomra a track elsőként szintén Juice-nál jött ki, mégpedig a 'Future Sound of Budapest 3'-as válogatásán. Egyszerűen hihetetlen mennyire ledominálta a chill/downtempo/lounge/d'n'b szegmenst ez a kiadó.


7. Zagar - Breath In, Breath Out [2002 - UGAR]
"A következő 6 percben mozogjanak könnyedén". 2002-ben irtózatosan sokat pörgött ez a Zagar track, ami a Yonderboi mögül kivonuló Zságer Balázs és csapatának munkája. Zagar 'Local Broadcast'-je a 'Shallow and Profound' után a következő fontos lépcsőfok a hazai new jazz, trip hop, easy listening világában. Légiesen könnyed rhodes akkordok, ropogós ritmusok és egy fuvolaszóló adják a dal esszenciáját, egy női "narrátor" hanggal megfejelve. Talán ez a legkevésbé ismert darab a szelekciónkban, viszont annyira egyben van és totálisan megfogja a 2000-es évek eleji, a színes '90-es évekből átnyúló "carefree" életérzés lényegét.


8. Le Garage - Europa Camping [2000 - Record Express]

Pasztorális Gábor és Dobrocsi Krisztián közöse a Le Garage nevével először a 'True Sounds of FREEE' második kiadásán találkoztam 2001-ben. A 'Garage House' egy pumpálós house alkotás volt, ezért is ért meglepetésként, amikor meghallottam az 'Europa Camping'-et a 2001-es 'Juice Samples' válogatáson. Mint kiderült a szám nem itt, hanem Jutasi 'Sun-Set Cafe' nevű kiadványán csendült fel először, majd ezt követően a 'Balaton Grooves - Loungin' at Café Moló' válogatásán újrázott. Jazzy d'n'b a javából, hosszú, úsztatott intróval, finomabbnál finomabb harmóniákkal.


9. Marcel feat. Balage - On The Beach [1997 - Juice Records]

Dudás Marcell az első igazi hazai pionírja a külföldön ekkoriban már csúcson pörgő Cafe Del Mar hangzásnak. Az 'On The Beach' a 'Viginti Et Duo' LP-n megjelent verzióján Balage gitárszólójával és Latinovits Zoltán szavalásával felturbózott 45 másodperces intróval indulk. Valami hihetetlen laza feeling indul, valamiért Basement Jaxx 'Samba Magic'-je jut róla eszembe, csak kevésbé tánctér orientált, sokkal virtuózabb változatban. A nyári, koktélszürcsölős, napozós életérzés garantált!


10. Dj Bootsie - Houseriders Toward The Abyss [2004 - UGAR] 
A CSI Miami helyszínelőkben zenei aláfestésként felbukkant egy magyar népdal részlettel operáló modern track, ami mint később kiderült ténylegesen magyar szerző, Dj Bootsie (aka Solymosi Vilmos) műve. A 'Houseriders Toward The Abyss'-nek teljesen jól áll a népdal adaptáció, misztikus, időtlen érzést kölcsönöz neki. Bootsie Az Árral Szemben formáció alapítója, de felbukkant Yonderboi, majd Zságer Balázs mellett is a Zagar-ban, mire Bootsie-ként szólókarrierbe kezdett. A sort nyitó 'The Silent Partner' eklektikus hangzásával igencsak magasra tette a lécet, amit az ezt követő három másik LP-jén is sikeresen tovább vitt.




0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo