Tudtad-e Vol.5: A letiltott "szökevény", a Bikini és a progressive trance, a Muzikxpress alapítója a Laptop DJ-ben "debütált", Natasha és az Origin is összeszűrte a levet

A 'Tudtad-e' rovat ötödik részében ismét színes társaság gyűlt össze. Elsőnek Oliver Lieb és a Pink Floyd feszül egymásnak sample ügyben, majd a Bikini balladája kerül egészen más zenei közegbe. Apró cameo, Twan a Muzikxpress vlog szerkesztője/riportere már Shane 54 'Laptop DJ' műsorában is felbukkant korábban. A sort Natasha Bedingfield és az Origin kézfogója zárja.

1. Ne mintázd a nagy Pink Floyd-ot: a letiltott "szökevény"
Oliver Lieb nem igazán szorult rá sosem, hogy másoktól koppintson, de amikor a 'The Fugitive' című számához képbe került nála Pink Floyd 'Shine On You Crazy Diamond'-ja, mint inspiráció akkor egy általa nem túl gyakran tapasztalt falba ütközött. Az ominózus track a legendás Superstition-ön jött volna ki, de nem sikerült jogosíttatni. Ha összevetjük a két tracket igazából, kiderül, hogy ez nem egyszerű sampling, hanem konkrétan egy bootleg hamisítatlan Oliver Lieb style-ban.
Ennek ellenére tettek vele egy próbát white label kiadványként, amin a 'Main mix' és a 'Minimal mix' (később '100 mix') volt rajta, de előadónév és track címek nélkül, csupán a 'The Fugitive' felirat virított a címke közepén
Magára tényre egyébként Oliver hívta fel a figyelmet 2012-ben, amikor a soundcloud profilján a main mix-et ingyenesen letölthetővé tette.

2. A Bikini és az elektorinika találkozása - Several Spirits meghallotta a lehetőséget a 'Közeli Helyek'-ben
Szerintem mindenki lassúzott (legalább is mi idősebbek) annó a Bikini együttes 'Közeli Helyeken' című ópuszára, ami a magyar nyelvű balladák egyik legszebb darabja. Jellegéből kifolyólag sosem gondoltam volna, hogy valaha viszonthallom elektronikus zenei körítéssel. Tévedtem.
A bátor próbálkozó Kórizs Mihály aka Michael Jast volt, aki Several Spirits alteregóján 2010-ben hozta ki (az Acuna Boyz Productions-nél) az általa megálmodott verziót 'Nearly Places' címmel. A dal keletkezésének történetéről a szerző maga mesél: "Egyszerűen szeretem az eredeti ének dallamát, ezért próbaképpen kezdtem bele, ami végül annyira klappolt, hogy be is fejeztem mindössze pár óra alatt és végül ez lett az első Several Spirits név alatt elkövetett EP-m egyik száma. Emlékszem akkor még myspace volt és Aeron Aether is pozitív feedbacket hagyott nekem az oldalon. (Hogy hogyan bukkant rá azt azóta se tudom és persze Ő meg nem is emlékszik). Ez volt az első progressive melodic beütésű zeném a trance korszakom után. A cél a könnyed, dallamos, nyári hangulat volt. Ez szerintem sikerült is vele."

3. A Muzikxpress alapítója már a Laptop DJ-ben is felbukkant 2006-ban
Az utóbbi időszak legnívósabb vlogja címet nálam a holland Twan Van Loon nyerte el, aki Muzixpress néven elektronikus tánczenei (zömében trance) klasszikusok alkotóit kapja el egy-egy interjúra, az adott darabok keletkezéséről kérdezve őket. A vlog azért is hiánypótló, mert sok olyan embert kap mikrofonvégre, akivel ilyen kontextusban nem készült még értékelhető, informatív képes anyag (jelenleg a 158-ik epizódjánál tart). Eddig olyan nagy nevek fordultak meg Twan műsorában, mint Ferry Corsten, Felix, Jaydee, Kai Tracid, Ann Lee, Rolf Ellmer aka Jam El Mar, Maxi Jazz, Chicane, Gabriel & Dresden, Thomas P. Heckmann, Ron Van Den Beuken, Future Breeze, Lustral, Signum, Carlo Resoort, Ralphie B és sokan mások.
A minap egy apró érdekességre lettem figyelmes. Az egykoron a Cool TV-n futó Laptop DJ műsorában ismerős arcot véltem felfedezni az első évad (2006-ban készült) hatodik epizódjában, amelyben Császár Előd Hollandiába, mégpedig Ferry Corsten-hez látogat Rotterdam külvárosába.
Twan 1:34-nél már felbukkan, 4:31-nél pedig maga Ferry Corsten mutatja be őt, mint csapatának oszlopos tagját. Mint elhangzik az ő asztala minden olyan teendő, ami Ferry honlapjával kapcsolatos, ő foglalkozik továbbá a beérkező promókkal, valamit a Flashover kiadónál lévő többi dj promóciós munkáját is ő végzi. Dancemania néven pedig sokaknak ismerős lehet különböző fórumokról. Nem mellesleg hatalmas lemezgyűjteménye van, illetve azonos néven discogs profilja, ahol lehet tőle igazi gyöngyszemeket is vásárolni.
Hogy ettől a rövid szerepléstől kapott-e kedvet, hogy ő is riporter legyen azt nem tudni, viszont nagyon nagy respekt jár neki, amiért ennyi időt, pénzt és fáradtságot öl a tevékenységébe.

4. Natasha Bedingfield a pop karrierje előtt egy csodálatos trance klasszikushoz kölcsönözte hangját
Előfordul, hogy egy-egy énekes mielőtt befutna karrier szempontjából, olyan munkákat is elvállal, ami zeneileg talán kívül esik a karriertervein. Erre jó példa az angol Natasha Bedingfield is.
A 'These Words' és az Unwritten' előadója még karrierjének berobbanása előtt 1997-ben az Origin duó 'Refined Intricacy'-hez kölcsönözte éteri hangját. Ekkor még csupán 16 éves volt.
Az előadóban rejlő potenciált több, mint egy évtizeddel később Chicane is meglátta, aki a 'Saltwater'-hez addolta Natasha 2005-ös 'I Bruise Easily' című balladájának vokálját. A végeredmény 'Bruised Water' címmel 2008-ban jelent meg a Modena Records (Nick saját kiadója) gondozásában Mischa Daniels, Michael Woods és Chicane saját verzióival megfejelve.

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo