A hónap videói - 2022. március

A hónap legjobbjai szelekcióba ismét széles merítésből dolgoztunk. Acid, analóg '90-es évek beli tekergetés, bolondozásnak indult stadion hímnusz, legendás '80-as évek dobeffektje (gated reverb), amit a puszta véletlennek köszönhetünk.

A hónap videója: Jam El Mar & A.S.Y.S. in the Dolomites
Az utóbbi években egyre népszerűbb az egyre extrémebb külső helyszínekre kitelepülés, majd onnan örömzenélés. A Cercle által felfuttatott koncepciót mások is magukévá tették. Ezúttal a festői szépségű észak-olaszországi Dolomitok közé kalauzol bennünket Jam El Mar és A.S.Y.S., akik kőkemény techno, melodic és acid bombákkal teszik még csodálatosabbá a lélegzet elállító panorámát.

A hónap zenéje: Liquid Limbs - Liquid Limbs
A Liquid Limbs formáció (trióként alakultak, de manapság egyetlen aktív taguk Batta Róbert) a miskolci paneldzsungelből kemény munkával a The Prodigy előzenekarává, illetve a magyar techno és acid house egyik első úttörőjévé nőtte ki magát. 1993-as debütáló albumuk a 'Hydro-Gixer' az egyébként nem elektronikus zenében utazó Trottel Records-nál látott napvilágot. A kazetta release 2020-ban újramaszterelve LP-n jelent meg szintén a Trottel gondozásában.
Batta Róbert elmondása szerint a maguk szűkös eszközparkjukból igyekeztek a maximumot kicsavarni. A szűkösség sokszor érződik, de annyi ötlet van benne, hogy az remekül ellensúlyozza, hogy nem egy hipermodern, mindenféle vassal felszerelt studióban állították azt elő. A 'Liquid Limbs' egy kellemes egyvelege a '80-as évek végi new wave, italo disco és Jean-Michel Jarre-i hagyományoknak, egy csipetnyi Divine acapella-val megbolondítva. Igazi kordokumentum, amit nem lehet elégszer meghallgatni!

A hónap interjúja: The story of Kernkraft 400 by Vice
A Vice-nak Florian Senfter aka Zombie Nation nyilatkozik, hogy miként lett stadion hínusz a 'Kernkraft 400'-ból, ami igazából az első (olasz) re-issue-t követően kaptak fel Dj Gius remixének köszönhetően, ami sokkal egyszerűbb körítéssel hozta le az eredetiben is oly megkapó fődallamot. A track hatalmas major sport eseményeken is felcsendül, a közönség egy emberként dúdolja a dallamát.
Persze a track nem a semmiből jött, hiszen a fő melódia egy Commodore 64-es játékból van, a 'Lazy Jones'-ból. Érdekes anyag, mindenképp érdemes megnézni!

A hónap tech momentuma: How a recording-studio mishap shaped '80s music by Vox
A technikai nerd-ek számára egy rendkívül informatív anyagot válaszottam, amit a Vox (Earworm) készített a gated reverb-ről, ami révén a '80-as évek drum sound-ja kirobbanthatatlan volt bármelyik korszakbeli slágerből. 1979-ben Peter Gabriel a harmadik szólóalbumának anyagát vette fel éppen. Genesis-es bandatársa Phil Collins a dobon egy egyszerű ütemet játszott le. A keverőpulton volt egy talk nevű gomb, ami révén a studió közepén található mikrofonon leresztül tudtak egymással kommunikálni a zenészek és a hangmérnökök. Valamiért a talk gomb benyomva maradt, miközben Phil Collins dobolt és a felvétel sokkolta az ott lévőket. 

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo