Trendindító zenék gyűjteménye: Faithless, Robert Miles, System F, B.B.E és sokan mások

Az elektronikus tánczenében rengeteg olyan zenét találni, amelynek hangzását a kortársak és az utódok is bőszen kezdték el utánozni. Íme néhány példa, hogy mire is gondolok (az eredeti írás a megboldogult Pure Trance Fanatic blogra készült, amit azóta pár új példával bővítettem ki). A téma anno a Trancetream.fm fórumán is pörgött ezerrel, ott sokan félreértették a lényeget, hiszen olyan darabok ezek, melyek nem csak szimplán "klasszikusok", hanem olyan produkciók, melyek hangzását sokan megpróbálták lekoppintani, hogy a sikerhez vezető rögös út egyik kitaposott ösvényén hamarabb érjék el céljukat.

Faithless - Salva Mea (1995)
Rollo, Sister Bliss és Maxi Jazz 1995-ös ópusza egy igazi mérföldkő volt. Az ún. pizzicato hangot dobták be a dallamnál (húros-vonós hangszer ujjal való lágy pengetése), amit aztán a kortársak unásig használtak. Ez a hang köszön vissza többek között pl. 'Insomnia' című számukban is.
A pizzi köré épülő számok 1995 és 1998 között élték igazi fénykorukat, s bár utána is felbukkant az apró pengetés egy-egy alkotásban, ahogy jött, úgy el is múlt az általa keltett divathullám. A stílusirányzat legjavát 'Pizzicato Diary' sorozatunkban igyekeztünk bemutatni! Innen meghallgatható a mixsorozat mind a hét része - Pizzicato Diary.
Ismert darabok: Dj Quicksilver 'Free', Dj Quicksilver 'Bellissima', D.O.N.S. 'Drop The Gun', Future Breeze 'Why Don't You Dance With Me', Hypertrophy 'Just Come Back 2 Me', Red 5 'Lift Me Up', Three'N One 'Reflect', Three'N One 'Sin City', Porn Kings 'Amour, Brainbug 'Nightmare (Sinister Strings Mix'.


Robert Miles - Children [1996]

Az olasz nemzetiségű Roberto Concina nem is gondolta, amikor megalkotta 'Children' nevű zenéjét, mekkora lavinát indít majd el ezzel. Az eurodiszkó korszakból átmentett kopogós dob, morgó basszus és zongorafutamok keverékéből megkreálta a sokak által csak dream-house-nak becézett alágat (ezzel nyugtatva le a szettek végén a bulizástól felpörgött olasz fiatalokat, elejét véve a későbbi, ekkoriban elég gyakori diszkóbaleseteknek).
Ezek után szalagon jöttek a dream slágerek: Robert Miles 'Fable', 'One & One', Zhi-Vago 'Dreamer', 'Celebrate The Love', Dj Dado 'Metropolis', 'X-Files', Unit 'Who Do You Love', Imperio 'Atlantis (Dj Dado Remix)', Caucasuss 'My Dream'.
Magyar vonatkozások: Bionic 'Út A Fénybe', Dj Junior Project 'Monti House', Máté Péter 'Egy Darabot A Szívemből (Remix by Csonti - 1997)'.


System F - Out Of The Blue [1999]

A rotterdami Ferry Corsten első igazi átütő sikere. Ferry 1999-ben pakolta össze az 'Out Of The Blue'-t, ami a korábbi trance zenéktől eltérően sűrű dallamstruktúrával - a Roland JP8000 szintijének supersaw újításával - operált. Az érzelmekre ható dallamok annyira megihlették az ezredforduló környékén a kortársakat, hogy szinte ontották magukból a hasonló sémára épülő nótákat. Ezzel egyben véget is vetettek a trance első virágzásának.
Ismertebb darabok: Green Court 'Moonflight', Gouryella 'Gouryella' (persze Ferry több alteregójánál is alkalmazta ezt a hangzást), Veracocha 'Carte Blanche', Katcha 'Touched By God (Alfie Conn Remix)', Flutlicht 'Icarus (Original Daedalus Mix)', Denzil & Dwayne 'Force Of Habit (Vincent De Moor Remix)', Travel 'Bulgarian (Signum Remix)

'.
Benny Benassi - Satisfaction [2002]
Az olasz Benny Benassi 2002-ben hozta össze 'Satisfaction' címmel első kislemezsikerét. Ez nagyban eltért a diszkókban futó épp aktuális hangzástól. Kemény dob, gyomorrángató basszushang illetve elektro elemek domináltak a track-ben, ami elsőre kicsit szokatlanul hangzott.
Persze néhány kisérletező kedvű producer magáévá tette a hangzást és meglovagolta a Benny által keltett sikerhullámot: Benassi Bros 'Illusion', Global Deejays 'Sound of San Francisco', Vinylshakerz 'One Night In Bangkok', Royal Gigolos 'California Dreamin'.

.
Deadmau5 - Faxing Berlin [2006]
A kanadai Joel Zimmerman is újat hozott a sablonzenék világába. Sidechain-elt saw chord elemeivel, elektro bassline-jaival új értelmet adott a millenium környékén belendülő, később már egyre inkább megfáradó progressive house hullámnak.
Persze követők mondani sem kell, hogy akadtak: Adam K & Soha 'Twilight', EDX 'Premiumline', Above & Beyond 'Far From In Love (Oliver Smith Remix)', Lustral 'When My Satellites Fall Down (Terry Bones Remix)', Fragma 'Toca me (In Petto Remix)'.


Darude - Sandstorm [1999]

Jól emlékszem a darabbal  Paul Van Dyk Mayday-es szettjében találkoztam. Már akkor is lenyűgözött a szintikkel telített, kövér hangzás, és a fura beep dallam, ami kvázi ismertetőjegyként sült bele a koncepcióba. Aztán a finn Ville Virtanen szekere beindult, ő és JS16 gyakorlatilag keresztbe remixelték a szcénát 'Sandstorm' hatású munkákat hagyva maguk mögött. Azért ne mcsak ők, hanem mások is próbálták meglovagolni a homokvihar keltette érdeklődést - kevés sikerrel.
Hasonlító darabok: Future Breeze  'Smile', 2000 Canarias 'Sunseeker', Foggy '', Foggy 'Come... (Into My Dream) (Club Mix)', BS 'Gonna Get You', Cosmic Gate 'Exploration Of Space'.


Jordan & Baker - Explode [2003]

Jens Jordan és Shaun Baker a trance hardabb vállfajában aratta a babérokat (főleg Shaun Baker). 2003-as közös dobásuk az 'Explode' himnikus, lendületes dallammenetével irányította magára a figyelmet. Marc Van Linden átirata tarolt, amit aztán sokan tekintettek követendő példának dallam ritmikailag és preset ügyileg. Két elég konkrét példát tudok hozni (ebből egy Baker saját munkája), ami nem azt jelenti, hogy ne lenne több!
Hasonlító darabok: Mario Lopez 'Always And Forever', Shaun Baker 'Sex On The Streets', Scooter 'Maria (Instrumental Mix)'.


B.B.E. - 7 Days And One Week [1996]

A darab, ami egyszerűségével nyűgözött le mindenkit, még a szerzők is azt mondták, hogy a kreáláskor csak úgy eljárt a kezük a billentyűzeten. És megszületett a '90-es évek közepének egyik legismertebb ópusza! Szinte nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné! A dallam delay-es megbolondítása aztán másokat is eme irányba terelgetett! 
Hasonló darabok: Kai Tracid 'Your Own Reality', Kai Tracid 'Dance For Eternity', Imperio 'Return To Paradise', Emmanuel 'Midnight Express', Richard Cube 'Trance Nature', Dj The Crow 'Silencer I (Club Version)', Nomansland '7 Seconds', Metalmaster 'Is This Hard Enough (Spanishfly Remix)'.


Binary Finary - 1998 [1998]
A Binary Finary formáció '1998'-as a korszakalkotó és elnyűhetetlen trance klasszikusok közé tartozik. Szin minden évben előveszik artist-ok és elkészítik belőle a saját verziójukat. A kiállás szépen beindítja az elmét, de nem csak a hallgatókét, hanem a producerekét is. Kay Cee-ék például többször is bedobtak hasonlót produkcióikban (főleg az '99-es Binary remixük után kaptak rá az ízére), illetve Dumonde 'Never Look Back'-jének kiállását és Mauro Picotto 'Lizard'-jának breakdown-ját is nyugodtan lehetne mash up-olni az 1998-ra datálható alapanyaggal!
Hasonló darabok: Kay Cee 'Sunshine', Beam & Yanou 'Rainbow Of Mine (Kay Cee Remix)', Dumonde 'Never Look Back', Mauro Picotto 'Lizzard (Megavoices On Air Remix)'.


4Voice - Eternal Spirit (Northern Mix) 1993
A 4Voice aka Pete Namlook 'Eternal Spirit'-je egész sor későbbi klasszikust inspirált soundjával. Olyan hatást kell, mintha a fődallamnál húznák/nyúznák a szinti playert akció közben. Az érdekes pitch-es megoldás teret, karaktert ad dallamnak, igazán egyedivé téve a kompozíciót (nem mellesleg a keleti zenei kultúrákban ezt a módszert gyakran és sikerrel vetik be). Az 1993-as gyöngyszem első "mutációjaként" 1997-ben Armin készítette el a 'Blue Fear'-t, ami hasonló módon kezelte a dallamot (később Mauro Picotto ezt vette alapul a 'Like This, Like That'-jénél). 
1998-ban a fentebb említett 4Voice darabot a Kay Cee formáció is adaptálta, gyakorlatilag ekkor kezdték el sokan ezt az irányt felvenni.  Leginkább Darren Tate Jürgen Vries alias-án elkövetett 'The Theme'-je maxolta ki a benne rejlő potenciált. illetve ez lett mondhatni a legnagyobb sláger. 
Hasonló darabok: Kay Cee 'Escape', Armin 'Blue Fear', Jürgen Vries 'The Theme', Mauro Picotto 'Like This, Like That'Propylon 'Exile', Michael Woods pres Solex 'Close To The Edge', Cabala 'Dark Blue'Progression 'Loving Memories', Szeifert vs. Krash 'Angels Crying', Beam & Yanou 'Sound Of Love'.


Storm - Storm [1998]
A Jam & Spoon-os srácok keménykedő alterego-ja a Storm rögtön elsőre magasra tette a mércét. Agresszív, menetelős alapok, harsány konga és egy pár hangból álló, improvizatívan feljátszott fődallam adja a sava-borsát a szintén 'Storm'-ra keresztelt alkotásnak. Ez a szög egyszerű dallamformula köszönt vissza Embargo 'Hysterie'-jében (ami kapott egy jó adag Mauro Picotto-s lüktetést is), Tall Paul 'Freebase'-szében és a sokszor vérgagyit hozó Yomanda is meglovagolta a tutit. Ne feledkezzünk meg Dj Wag 'Man On The Moon'-járól sem, ami dallamvillágába beépítette a Storm-os agressziv szinezetet, mellette ügyesen emelte át az EBM-klasszikus A Split Second 'Flesh' melódiáját.
Hasonló darabok: Embargo 'Hysterie', Tall Paul 'Freebase', Dj Wag 'Man On The Moon'Yomanda 'Synth & Strings'.


Der Dritte Raum - Trommelmachine [1996]
A 'Trommelmachine' a Der Dritte Raum '96-os 'Wellenbad' albumán jelent meg és egyből annak húzózenéjévé vált, fanatikus konga futamaival, súlyos basszusával és az elszabaduló acid-del.
Itt is akadt másoló - a Kai Tracid és Thomas P. Heckmann közöse az Arrakis (nem tévesztendő össze a Barry Jamieson féle Arrakis UK-val) kapásból a 'Trommelmachine'-ból ismert kongafutammal startol. Kaylab és (Tommy) Serano (igen, a Voodoo & Serano formációból) hangulatiságában hoz hasonlót, de egyből a nagy előd jut róla eszünkbe (nem mellesleg szerepeltek a  Dj Hitchhiker által mixelt 'Mystery Trance Vol.5'-ön a 'Trommelmachine'-nal egy CD-n, és ott ütközik ki igazán a hasonlóság):
Hasonló darabok: Arrakis 'The Spice' Kaylab 'Larm Macht Krank (One O'Clock Tool)', Serano 'Strom'



Tiesto - Traffic [2003]
Azt mindenki tudja, hogy Tiesto mindig jó képességű producerekkel dolgozik együtt. A 'Traffic'-kal egy olyan sötét, techno-ba hajló tracket raktak össze (Denis Waakop-Reijers-szel), amit a megjelenését követően rengetegen kezdtek el utánozni. Egyben teret adott a tech trance szárba szökenésének is.
A teljes sztorihoz hozzátartozik, hogy nem Tiesto-ék találták fel a spanyol viaszt, ugyanis egy 1996-os darab, mégpedig Sean Deason 'Psykofuk'-jának dallamát követik le saját, 2001-es 'Flight 643'-ból már ismert háttérelemekkel.
Hasonló darabok: Tiesto 'Flight 643', Ron Van Den Beuken 'Timeless', Marc Van Linden & Matys 'AM 2 PM', Dj BoozyWoozy 'The Dancefloor', Dj BoozyWoozy 'Life Is Music', Marc Norman 'Overkill', Katana 'Play It Louder', Fred Baker vs. Greg Nash 'Solar Eclipse'.



0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo