Elektronikus producerek euro dance projektekkel

A '90-es évek mainstream-jében bevált recept volt, hogy az együttesek imádott tagjai igazából csak a színpadi megjelenítésért voltak felelősek, a zenei alapokat már bizonyított - lehetőleg a kurrens trendekkel képben lévő - producerektől rendelte meg a menedzsment.
Elég csak a '90-es években nagyot menő euro dance-re gondolni, ahol az ezzel párhuzamosan egyre népszerűbb elektronikus zenei platformról emeltek be producereket, hogy a modern hangzás garantált legyen. Jelen cikkünkben olyan producereket szedtünk össze, akik elektronikus zenei projektjeik mellett igaz a háttérben meghúzódva, de kasszasiker produkcióknál asszisztáltak hathatósan. 

1. Prince Ital Joe feat. Marky Mark / producer: Alex Christensen (U96), Frank Peterson (Enigma)
Prince Ital Joe és Marky Mark közöse üstökösként robbant be 1994-ben 'Life In The Streets' című albumával, melyen olyan slágerek szerepeltek, mint a 'Happy People' és a 'United'. A pörgős, feszes, euro konform rapekért a jamaikai és az amerikai rímfaragó felelt, míg a zenei alapokat két már bizonyított hangjegyharcos rakta össze. Alex Christensen az U96 formáció frontembere és Frank Peterson az Enigma projektből remekül álmodta meg az alapokat, abszolút szem előtt tartva a rádióbarátságot. Ahogy mondani szokták a csúcson kell abbahagyni: Joe-ék még egy remix albumot kiadtak 1995-ben, majd külön utakon folytatták. Marky Mark azóta polgári nevén Mark Wahlberg-ként színészként futott be. Érdekesség, hogy Mark bátyja Donnie hasonló pályaívet tudhat magáénak, hiszen a New Kids On The Block-ban zenélt, majd a későbbiekben a filmezésben találta meg a hivatását.
A későbbiekben a reggae-ben elmerülő Prince Ital Joe 2001-ben egy autóbalesetben vesztette életét, nyugodjon békében!

2. Magic Affair / Jesse B. Foerster (Major North, Ugly Kid Jay, Sound Of Overdose)
A Magic Affair előzmény zenekara a Mysterious Art volt (Tillmann Uhrmacher-rel (RIP - 2011) a fedélzeten), melynek zenei agya Mike Staab (RIP - 2009) különvált és saját bandát alapított. A Mysterious Art-ként megkezdett 'Omen' trilógiát 1994-ben tette teljessé már Magic Affair-ként, ez lett 1994 egyik legnagyobb európai diszkó slágere. A Magic Affair egy hosszabb kihagyás után 2003-ban tért vissza, a restart single 'Fly Away' már Jesse B. Foerster munkája (amellett, hogy Staab mindig is megmaradt a formáció agya producerként), akit hard trance körökben Ugly Kid Jay-ként ismernek, de a Major North és a Sound Of Overdose nevek is hozzá köthetők.

3. Odyssey / Georg & Martin Koppehele (Vertigo)
Az Odyssey egy mérsékelten ismert/sikeres német eurodance csapat volt, melyet a müncheni Koppehelle fivérek mentoráltak zeneileg. Georg és Martin VIVA dance/trance rotáciájában is felbukkant Vertigo nevű projektjükkel, zömében ismert felvételek feldolgozásával jelentkeztek ('Oxygene - Jean-Michel Jarre, 'Twilight Zone' - Bronski Beat).

4. Pharao / Alexander Hawking, Steffen Harning (Milk & Sugar, Hitch Hiker & Jacques Dumondt)
A Pharao projektnél Kyra Pharao (egyiptomi, indiai felmenőkkel) énekelt, Deon Blue rappelt. A zenei részért Alexander Hawking és Steffen Harning fele. Harning hard trance múltjáról a 'Tudtad-e' tizenkettedik bejegyzésében már írtunk, ezzel párhuzamosan pedig sláger house vonalon is elindult a Milk & Sugar formáció Sugar-jeként, mely név alatt a mai napi aktívan publikál.

5. BG The Prince Of Rap - Jam El Mar (Jam & Spoon, Tokyo Ghetto Pussy, Storm)
Bernard Greene (aka BG) katonaként szolgált Németországban, amikor az egyenruhát zenei karrierre cserélte (hozzá hasonlóan sokan így csöppentek bele az euro dance körforgásba). A projekt zenei felelőse az a Rolf Ellmer aka Jam El Mar volt, aki az 1991-es debütáló LP 'The Power Of Rhythm' elkészítésekor már túl volt az induláson a Dance 2 Trance-szel, és remekül kamatoztatta a későbbiekben a BG The Prince Of Rap projektben - három nagylemez írása közben - szerzett "zeneileg mi működik szélesebb körben" típusú tapasztalatokat Jam & Spoon formációnál.
Viszonylag friss és szomorú infó, hogy Bernard Greene 2023. január 21-én életét vesztette. Nyugodjon békében!

6. Captain Hollywood Project, Intermission, Loft / Nosie Katzmann, Thorsten Adler (Microbots, AWeX, Phuture Wax, Arpeggiators)
Nosie Katzmann a német dance zenei szcéna szövegíró és producer géniusza, munkásságáról korábban írtunk már a 'From The Background' rovatunk kilencedik bejegyzésében még a Deep Zone-on.
Katzmann alapította a DMP (Dance Music Production) nevű produkciós csapatot. A DMP oszlopos tagja volt az a Thorsten Adler is, aki Tom Wax producer partnereként párhuzamosan tűzben tartotta magát olyan elektronikus zenei projektekben, mint a Microbots, Arpeggiators, AWeX.
Egyébként a DMP-vel három nevesebb formációnak is aprítottak Adler-ék a talpalávalót, így a Captain Hollywood Project-nek, az Intermission-nek és a Loft-nak.

7. Scatman John - Tony Catania, Ingo Kays (Genlog)
Az ex-Genlog-os Ingo Kays Scatman John-os projektjéről szintén a 'Tudtad-e' rovatban emlékeztünk meg, mégpedig itt (16. rész).

8. Captain Jack / Richard Witte, Eric Schneko (Eric Sneo, Tube-Tech), Udo Niebergall (Tube-Tech)
A Captain Jack a katonás osztásairól maradhatott meg mindenkinek, ez nem véletlen hiszen a csapat emblematikus frontembere Frankie Gee szolgált katonaként, így a szerepjáték nem ment nehezen neki. 
Az első két lemezen ('The Mission', 'Operation Dance') Liza Da Costa vokálozott, a produceri munkákat Udo Niebergall és Richard Witte intézte. Előbbi a Tube-Tech formációval később The Doors pumpálós techno átirataival ('The End', 'Riders On The Storm') vált hírhedtté. Az 1999-es 'Captain's Revenge' albumnál Richard Witte helyét Eric 'Sneo' Schneko vette át, akivel Niebergall a Tube-Tech-ben is együtt gyártotta az ütemeket.
Sajnos itt is van egy elhunytunk, akire meg kell emlékeznünk, ugyanis Frankie Gee 2005-ben életét vesztette, miután egy partin összeesett Mallorcán.

9. E-Rotic / Bernd Meinunger, David Brandes, Felix Gauder (Das Modul, God's Groove, Novaspace)
Az E-Rotic a nyögdécselős, szexuálisan túlfűtött baromkodást emelte a négyzetre szóvicces számcímeikkel ('Fred Come To Bed', 'Max Don't Have Sex With Your Ex', 'Willy Us A Billy...Boy'). Tény, hogy üde színfoltja volt a formáció az euro dance koránt sem szürke forgatagának. A projekt egyik zenei megálmodója Felix Gauder volt, aki Das Modul-ként német nyelven szórta a kommersz happy hardcore-t, Novaspace-ként az euro disco hagyományokat vitte tovább modernebb köntösben, míg God's Groove-ként trance-ben (Nico Herz aka Jules Verne oldalán) is maradandót alkotott.

10. Snap! / Luca Anzilotti & Michael Münzig (Off, 16Bit)
A frankfurti Luca Anzilotti és Michael Münzig munkásságát egyértelműen a Snap! sikerei aranyozták be, de még mielőtt bősz euro dance produkciók fabrikálásába kezdtek volna két sikeres projektet vittek synth pop-italo-new beat és proto house hatásokkal nyakon öntve. Az egyik a 16Bit volt, ahol felbukkant vokalistaként és társszerzőként Sven Vath, aki később az OFF (Organisation For Fun)-ban a frontember szerepét vitte a producerek mellett, de végül a rivaldából az underground és az elektronikus tánczene (trance) irányába mozdult el, míg Anzilotti és Münzig megmaradt a mainstreamben és 1989-től a Snap!-pel írtak dance történelmet két etapban, olyan slágerekkel, mint a 'The Power', a 'Rhythm Is A Dancer', 'See The Light'.
0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo