Rest In Peace: Széll László

Június 19-én hétfőn 66 éves korában elhunyt Széll László, az UGAR Records alapítója, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy a hazai — elektronikus zenéből táplálkozó — előadók a 2000-es évek elején rövid idő leforgása alatt a határainkon túl is zajos szakmai sikereket tudtak aratni.
Széll László 1957-ben született a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Jászkiséren, a középiskolát angol tagozatosként az egri Dobó István Gimnáziumban végezte. Később a Külkereskedelmi Főiskolán tanult, majd egy londoni út során nem tért vissza Magyarországra, hanem Németországban telepedett le. A 90-es évek közepéig saját lemezboltja volt Erfurtban, ezt követően 1995 és 1997 között az ingolstadti Media Markt központban beszerzési igazgatóként ténykedett. 1997-ben lett az UCMG (Under Cover Music Group) menedzsere, melynek magyar ágát az UGAR Records-ot 1999-es hazatelepülését követően állította pályára, ahol független, feltörekvő hazai underground zenészeknek adott lehetőséget. Olyan illusztris nevek anyagait sikerült a kiadó égisze alatt megjelentetnie, mint Yonderboi (akinek menedzsereként is ténykedett), Marcel, Zagar, Anorganik / Deutsch Gábor, Dj Bootsie, Amorf Ördögök, Miraque i Myró
A szintén az UCMG érdekeltségbe tartozó Mole Listening Pearls-nél is kinyíltak az ajtók a magyar zenészek felé, ezáltal bekötve hazánkat a közvetlen nemzetközi zenei vérkeringésbe.
Az UGAR nyitott továbbá a hallgatós/gondolkodós/lazulós zenék  mellett a szigorúan vett tánczenék irányába is, hiszen az Underground Records alapítója Tommyboy az UGAR sublabeleként indította el saját kiadóját (ami olyan címkéket képviselt még, mint a Planetarium Records, a Pornostar Records és a lazább hangvételű Juice Records).
A Yonderboi band egykori énekese Kutzora Edina a Facebook-on így emlékezett meg róla: "Amikor elindult a ‘Yonderboi-vonat’, Széll Laci volt a lemez kiadója és a zenekar menedzsere is egyben. Rengeteget koncerteztünk, utaztunk vele és általa, körben Európában, neves fesztiválokra vitt bennünket, hatalmas lökést adott az európai turnék irányába. Fontos, meghatározó és emlékezetesen gazdag időszak volt ez mindannyiunknak, minden élményével és nehézségével együtt."
Az Amorf Ördögök alapítója Tövisházi Ambrus elsők között osztotta meg Széll halálhírét: "Az egykori UGAR/UCMG kiadó vezetője rakott minket sínre Tariska Szabival az Amorf Ördögökkel 1999 környékén. Csavaros észjárású igazán különleges ember volt elképesztő lexikális tudással és hatalmas szívvel.  Egy pár hónappal ezelőtt küldött nekem egy linket kb 100 db norvég avantgárd lemezzel.  Isten veled Laci, utazz tovább, küldj zenéket!"
Kántor István aka Isu
, az Akt Records alapítója is megosztotta gondolatait e szomorú alkalomból: "Annó a szakdolgozatomat a magyar elektronikus zenék nemzetközi piacra lépéséről, egyben az egyetlen akkori értékelhető kiadóról az Ugarról írtam. Ebben volt a mentorom Laci, akivel Bernathy stúdiójában ültünk le az anyagokat átnézni.  Folyamatosan kiadatlan zenéket hallgattunk közben. Emlékszem előkerült egy írott cd-n valami brutál giccses popzene, majd hozzátette, nézd, ez jövő évben le fogja tarolni a zenepiacot. Épp az Air - Sexy Boy volt nála promóban. Nála nem volt jobban bedrótozva senki a nemzetközi véráramba."

Nyugodjon békében!

Íráshoz felhasznált források: 24.hu, Recorder, Eric Sumo, Kutzora Edina, Kántor István

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo