Tudtad-e Vol.13.: Mozart a hard house legenda, Rony Seikaly a kosár és house óriás, Livin' Joy és a vonatút alatt írt legendás vokál

Az új év első 'Tudtad-e' cikkében fény derül, hogy a hard house szcénának is van egy Mozart-ja, bemutatunk egy profi kosarast, aki a house zene világában is remekül helytállt, illetve kiderül milyen körülmények között íródott Livin' Joy 'Dreamer'-ének fülbemászó szövege.

1. A hard house Mozart-ja
Amadeus Celery Mozart egy érdekes figurája az elektronikus zenei színtérnek. Még mielőtt azt hinnétek, hogy a nagy 18. századi zeneszerző Wolfgang Amadeus Mozart rokona, el kell hogy keserítselek benneteket: semmi köze sincs a nevének az osztrák géniusz családjához!
Amo 1986-ban változtatta meg a nevét (a valódi nevét azóta is jótékony homály fedi), amikor egy barátjával egy jótékonységi alap számára igyekeztek pénzt gyűjteni akciójukkal. Aztán a név maradt, emberünk pedig 1995-ben alapította meg Andy Pickles-szel az azóta legendásá vált Tidy Trax nevű hard house labelüket, ahol olyan nevek jelentek meg, mint Tony De Vit, Dyewitness (aka Dj Misjah), Jon The Dentist, Lisa Lashes vagy éppen Anne Savage. Nem mellesleg Andy és Amo The Tidy Boys néven producerként is tolták az ipart.

2. Rony Seikaly a kosárlabdában és a house szcénában is maradandót alkotott
Ma már globális trenddé vált, hogy híres emberek (sportolók, modellek, celebritások) kóstolnak bele a lemezlovasi / produceri hivatásba és építenek maguknak zenei karriert.
Az egyik első fecske Rony Seikaly kosárlabdázóként, majd DJ-ként és producerként is letette a névjegyét.
A libanoni származású 211 centis óriás 1988-től 1999-ig játszott az NBA-ben. Ez idő alatt megfordult a Miami Heat, Golden State Warriors, Orlando Magic és New Yersey Nets csapatainál. A szakírók az egyik első nagy hatású külföldi születésű játékosként említik: 14,7 pontos és 9,5 lepattanós átlaggal zárta profi karrierjét, 678 meccsen pályára lépve.
Seikaly már 14 évesen (1979-ben) Görögországban a lemezjátszók mögé állt, de zenei karrierjét csak profi sportolói pályafutását követően tudta felépíteni, nem is akárhogyan. 2010-től kezdve produceri munkái olyan neves, elismert kiadókon láttak napvilágot, mint a Subliminal, Nervous, Juicy, Stereo vagy a Yoshitoshi

3. Egy vonatúton született meg a legendás 'Dreamer' szövege
Az amerikai Janice Robinson neve az ikonikus dance-house crossover Livin' Joy sláger 'Dreamer' kapcsán lehet ismerős sokaknak.
Janice 1967-ben New Yersey-ben született és viszonylag gyorsan lépdelt előre a szakmai ranglétrán, 1990-91 között már a Snap! turnéénekeseként lépett fel. A fentebb említett 'Dreamer'-t megelőzően Robinson már dolgozott együtt a Livin' Joy producereivel: a 'Children' című számban és Joe T. Vannelli 'Sweetest Day Of May'-jében is vokálozott.
A 'Dreamer' 1994-ben jelent meg, de csak egy évvel később lett belőle globális sláger. A zenei részért az Alex Party projektet is ekkoriban indító Visnadi-testvérek voltak a felelősek, míg a szövegírást Robinson oldotta meg, aki épp egy studio session-re tartva készítette el azt a Milánóból Velencébe tartó vonaton. 

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo