Öt nagy hatású acapella, ami az elektronikus zenék tucatjait inspirálta

A technológia széles körben való elérhetőségével ma már semeddig sem tart vokált felvenni, akár profi vokalistát találni egy-egy projekthez (köszi internet). Régen azért nagyobb fejtörést okozott mindez a producereknek és kénytelenek voltak zenekart és énekest fogadni a felvételhez. A samplerek előretörésével adott volt a lehetőség, hogy már megjelent lemezekből mintázzanak ki részeket a producerek, átemelve azt egy teljesen más zenei miliőbe.
Jelen cikkben öt olyan híres acapellát veszünk górcső alá, melyek elektronikus zenei produkciók tömkelegét inspirálták, illetve használták fel azok részleteit újra meg újra.

Loleatta Holloway - Love Sensation (1980)

Producer: Dan Hartman (Relight My Fire)

Zenék, amiket inspirált:
Black Box 'Ride On Time'
Dance 2 Trance 'Dance 2 Trance'
Marky Mark & The Funky Bunch 'Good Vibrations'
Cevin Fisher '(You Got Me) Burnin' Up'
Lenny Fontana & Dj Shorty 'Chocolate Sensation'
Emmanuel Top 'Play It Loud'
Moby 'Move'
Cappella 'Take Me Away'
Romanthony 'Ministry Of Love'.

A Whosampled.com oldal tanulsága szerint 242 számban használták fel a Loleatta Holloway féle legendás vokált. A legnagyobb sikereket nem véletlen, hogy az eleve a kommersz piacra szánt Black Box és a Marky Mark féle verzió érte el. Apró fun fact, hogy az acapella nem az eredeti 1980-as, hanem az 1983-as Salsoul Records-os kiadványon szerepelt. 

C'hantal - The Realm
(1990)

Producerek: Ralphie D'Agostino, Anthony Mannino, Dennis Pino

Zenék, amiket inspirált: 
Speedy J 'Something For Your Mind'
Alex & Tommyboy 'Hot & Wet'
Bronx 'Wet Like The Rain'
Ultimate Seduction 'Ultimate Seduction'
Dj Jose vs. G-Spott 'Wrong Is Right'
Dejure 'Sanctuary'

A C'hantal három olasz-amerikai fiatalember munkája, hangzásában a szintén 1990-es, a The Orb/KLF nyomdokain hasító Subliminal Aurra 'Ease The Pressure' volt a sorminta a számukra, melyben a férfi vokálért Ralphie Dee azaz Ralphie D'Agostino volt a felelős, aki később a C'hantal-nak is oszlopos tagja volt. A Whosampled szerint 112 később track-ben köszön vissza a 'The Realm' ilyen vagy olyan formában.

Martin Luther King Jr. - I Have a Dream
 (1963)

Elhangzás dátuma: 1963. augusztus 28., Washington

Zenék, amiket inspirált: 
Simon 'Free At Last'
Mel O'Ween 'The King'
Dj Quicksilver 'I Have a Dream'
Out Of The Ordinary 'The Dream'
F.U.S.E. 'Dreamer'
The Crystal Method 'Now Is The Time'

Az 'I Have a Dream' kezdetű beszéd Martin Luther King amerikai baptista lelkész egyik legnagyobb hatású felszólalása volt, ami 1963. augusztus 28-án a Washingtoni Menetelés során hangzott el.
A beszéd nemcsak történelmi, hanem zenetörténelmi szempontból is fontos momentum, hiszen megannyi klubhimnuszt inspirált, a Whosampled szerint 128 további track-be építették be részleteit.

Rhythm Controll - My House (1987)

Producer: Chuck Roberts, Claudius Parker, Darrell Bruce Abbott, Tony Lewis

Zenék, amiket inspirált:
Mr. Jack 'Wiggly Word'
Mr. Jack 'Only House Music'
Manjaro 'The Creator'
Fingers Inc. 'Can You Feel It'

Az amerikai Rhythm Controll egy tipikus egylemezes projekt volt, 1987-ben nekik köszönhetjük a 'My House'-t, amit Chuck Roberts vokálja tett halhatatlanná, s miattuk tudjuk, hogy "In the beginning there was Jack and Jack had a groove, and from this groove came the groove of all grooves".
A derék szerzők az eredeti Catch A Beat-es release-re már eleve felrakták az acapella-t, így nem csoda, hogy a korai house szcéna statement song-jává avanzsáló produkcióból mindenki magának akart tudni egy darabot, a Whosampled szerint 184 track egyértelműen magán hordozza a hatását.

Nina Simone - Feeling Good (1965)
Producer: Hal Mooney

Zenék, amiket inspirált:
Huff & Herb 'Feeling Good'
Viper 'The Twister'
The Mighty Bop 'Feeling Good'
Makoto 'Spangle'
Lemongrass 'Drifting'
Blockhead 'A New Day'

Nina Simone egyedi hangszíne és előadásmódja új szintre emelte a 'Feeling Good'-ot, ami eredetileg 1964-ben egy musicalhez íródott (az eredeti szerzőpáros: Anthony Newley, Leslie Bricusse), s amit Hal Mooney adaptált zeneileg, sikerrel. A szám Nina 1965-ös 'I Put A Spell On You' című nagylemezén jelent meg.
A Whosampled tanulsága szerint további 83 track-ben található meg ez az emblematikus vokál.
Itt nem volt acapella verzió a track-ből, az inspirálodók csupán a track kezdő részéből mintáztak, ahol Nina Simone hangja zenei aláfestés nélkül hallható.

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo