A hónap videói - 2022. május

Érkeznek májusi kedvenc videóink: a Wintergatan tagja szépen eljátszadozik a fémgolyókkal és közben zenél is vele. A hónap track-je a Young American Primitive 1993-as 'Sunrise'-za ma is döbbenetesen jól szól, meghallgathatjuk Nick Bracegirdle sztoriját arról, hogy mi inspirálta a 'Saltwater' elkészítésekor, valamint Mousse T. enged betekintést studiójába.

A hónap videója: Wintergatan - Marble Machine
Nemcsak a mérnökök csettintenek majd elégedetten az alábbi videóra. 
A svéd Wintergatan quartett tagja Martin Molin mit sem törődött azzal a ténnyel, hogy a mai zenei felszerelések egyre kisebb méretűek a könnyebb hordozhatóság miatt az ő marble machine-ja millió apró alkatrészével, robosztusnak ható favázával egy igazán szemrevaló kütyü. A 2000 darab fémgolyót forgató gép nemcsak működésében nyűgöz le, zenét is lehet vele csiholni!
A videó 2016-ban készült és 209 millió megtekintésnél jár azóta, nem semmi!

A hónap zenéje: Young American Primitive - Sunrise
Kicsit visszatekerjük az idő kerekét egészen 1993-ig, amikor is az amerikai Greg Scanavino elkészítette első LP-jét 'Young American Primitive' címmel ötvözve a korai trance, ambient és breaks elemeit.
A lemez egyik legkomolyabb darabja a 'Sunrise' lett, tipikusan hozza a kora 90-es évek eklektikáját, egy track-en belül több hatás is vegyül, de leginkább a trance kategóriába tudnám tenni (belassult tempó ide vagy oda). Nem csodálom, hogy Sasha és John Digweed is olyan sokszor játszotta YAP lemezeit.

A hónap videója: The Story of Chicane 'Saltwater'
Nem titok, hogy Clannad 'Harry's Game' volt a fő inspirációja. Az első verziót elküldte a Brennan családnak, mire Maire 'Moya' Brennan jelezte, hogy mit szólna, ha felénekelné neki a vokál részt. Voltak olyan harmóniák, amik 6-7 éneksávból álltak össze, ez a lemez keverésekor okozott némi fejtörést Nick-nek, hiszen csak egy analóg keverő olt külön a vokál részeknek. Két-három ember a megadott script alapján dolgozott rajta, hogy megfelelően szóljon, végül 4-5 hónap kellett mire teljesen elkészült a 'Saltwater' jelenlegi verziója keverésestől mindenestől.

A hónap tech momentuma: Producer Masterclass Mousse T - Quincy Jones Remix
Mindig is imádtam azokat a producereket, akik "értették is', amit studióban csinálnak, azaz zenei előképzettséggel bírnak. Ilyen Mustafa Gündogdu aka Mousse T. is, akit a többség hangzásilag egyetlen trackjével a 'Horny'-val azonosít tévesen, mert zeneileg sokkal több van benne. Egy igazi géniusz, ezt az alábbi videóban is bizonyítja, melyben a legendás Quincy Jones 'Stomp'-jára (eredetiben The Brothers Johnson track) készített verzióiról mesél részletesebben.

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo