Brothers In Crime: sikeres testvérpárok a stúdiók világából

Az anyaggyűjtéskor szembesültem magával a ténnyel, hogy régebben kevesebben adták a fejüket arra, hogy saját testvérükkel társuljanak a stúdióban, vagy éppen egymástól függetlenül (nyilván a testvéri jó tanácsokat hasznosítván), de családi égisz alatt járjanak be sikeres karriert a show biznisz világában.
Ezúttal ilyen testvéreket gyűjtöttünk össze párat - igazából egy tucatot - vegyes stílusokból.

1. Ramon Zenker (Hardfloor, Bellini, Interactive, Paffendorf, Fragma stb.), Frank Zenker (DJ Scot Project, Tocs, Arome, Sound Of Overdose) & Niki Zenker (Gaspar Inc., Nightbreed)
Ez a páros gyakorlatilag egy egész estés playlistet tudna összehozni, Ramon a bratyó előbb underground acid techno-val helyezte el magát a térképen, mint Hardfloor ('Acperience', 'Mahagony Roots' , 'Into The Nature') , majd belekóstolt kommerszebb dolgokba: Interactive, ('Who Is Elvis?') Bellini ('Samba De Janeiro'), Paffendorf ('Terminator II'), Mega 'Lo Mania ('Circus Clown'), Perplexer ('Acid Folk'), Fragma ('Toca Me'), Celvin Rotaine ('I Believe').
Frank Zenker Dj Scot Project néven vált ismertté - side projektkei: Arome ('Hands Up!'), Tocs ('2'), Sound Of Overdose (Dj Sakin, Ugly Jay Kid, S.H.O.K.K, DJ Wag és Hypetrax-szel közös projekt 'City 2 City') - főleg hard trance körökben szerzett magának legendás státuszt.
Ami igazán furcsa, hogy két ilyen géniusz nem egyesítette erőit egy közös projekt kedvéért.
Ramon viszont a legkisebb Zenker-rel Niki-vel együtt vitte a Gaspar Inc. formációt. Mindössze két átiratot készítettek ezen a néven, emellett Niki Nico Gasolino néven felbukkant Interactive trackek remixereként is.

2. Dirk Duderstadt & Marco Duderstadt (Fragma, In Petto, Davy Van Eyde)
Dirk és Marco előbb a Fragma-ban trance-ztek együtt Ramon Zenker oldalán, majd a 2000-es évek derekán valóságos intézmény lettek Duderstadt-ként. Nem is nagyon aprózták el magukat, viszonylag konstansan dolgoztak Fragma-ként vokálos rádióbarát trance-t hozták, Duderstadt-ként az aktuális elektrós - Deadmau5-os house/trance irányzatot lovagolták meg.
Két említésre méltó side projektjük a Davy Van Eyde ('Irawadi') valamint az In Petto ('Brahmaputra' - Mauro Picotto nyomdokain).

3. Pete Hartnoll & Phil Hartnoll (Orbital)
Pete és Phil a legendás londoni körüli autópályákról kölcsönözte az Orbital nevet. Megannyi klasszikus fűződik a nevükhöz, elég csak a 'Chime'-ra, a 'Belfast'-ra, a 'Satan'-ra, a 'The Box'-ra, a 'Halcyon'-ra a 'The Saint'-re vagy a 'Nothing Left'-re gondolni, a Hartnoll tesók a '80-as évek végétől folyamatosan hozták az emlékezetesebb darabokat. Még 2018-ban is adtak ki új nagylemezt, legutóbb idén (2022-ben) egy Netflix-es sorozathoz ('The Pentaverate') írtak zenét. Legendák!

4. Ruven Flaishler, Ilan Flaishler & Shmuel Flaishler (Flash Brothers)
A názáreti testvértrió 2001-ben Flash néven robbant be a Perfecto-s 'The Day After / Megatron' című kislemezével ügyesen lavírozva a trance és a progressive határán. Idővel a nevük kibővült a Brothers utótaggal. Olyan kiadóknál jöttek ki, mint a Hooj Choons, Silver Planet, Whoop, Baroque, vagy éppen a Coldharbour. Shmuel volt a három tesó közül aktív saját alterego-n Shmuel Flash-ként a Bedrock-on dobantott egy nagyot 2002-ben a 'Chilling Moments'-szel, de megfordult Shmuel-ként a Yoshitoshi-n, az In Trance We Trust-on sőt még Robbie Rivera Juicy Traxx-szén is.
A discogs szerint 2013-14 környékén adtak ki utoljára lemezt. 

5. David Webster & Brendan Webster (Transa, Catcher, Escape, Kinetic, Cascade)
A Webster tesók a '90-es évek derekának és végének nagy trance sztárjai voltak köszönhetően a szintén skót Hook Records-szal (Chris Cowie kiadója), valamint Paul Oakenfold és Tiesto mixein is gyakori vendégek voltak produkcióik. Transa-ként elég csak a 'Prophase'-re, az 'Enervate'-ra, a 'Supernova'-ra, a 'Behind' The Sun'-ra és az 'Astro Dawn'-ra gondolni, míg további alteregóikon is születtek egészen elképesztő munkák (Cascade 'Transcend', 'Retrode'; Catcher 'Destiny Sunrise', Escape 'Nothing To Fear', Kinetic 'Phoenix'). Majd kicsit kiégtek és közel 20 évig csendben voltak. Nemrég aktivizálták magukat, s egy vinyl szériát indítottak régi klasszikusaik újra maszterelt verzióival és új remixekkel.

6. Steven Helstrip (The Thrillseekers, En-Motion, Hydra, Insigma, Rapid Eye) & Richard Helstrip (Free Radical)
A Helstrip családban sem panaszkodhattak a tehetség kapcsán, ugyanis Steven és Richard is megvillantotta zenei zsenijét. Steven ma is household név a trance szcénában, Thrillseekers-ként és Hydra-ként is aktív, rögzített klasszik vinyl szettjei élményszámba mennek, zenei produkciói a trance ellaposodásával sem veszítettek bájukból. A kisebb testvér Richard-ot egyértelműen Steve munkássága inspirálta, alig volt 14 éves, amikor 2000-ben az első kislemeze az 'Unity Theme' megjelent Free Radical-ként. Legerősebb momentuma a 'Surreal' volt, amire Steve En-Motion-ként gurított egy világbajnok remixet, amit mindenki rongyosra játszott. Richard ezt követően már elvétve hallatott magáról, utoljára 2011-ben jött ki EP-vel.

7. Jörg Stenzel (Metal Master, York) & Torsten Stenzel (York, Suspicious, Diver & Ace, Red Light District, Taucher + Dj Sakin - producer)
A Stenzel tesók közül Torsten volt a zenei örökmozgó, 1990 óta folyamatosan az elektronikus szcéna körül lebzselt, besegített társproducerként Taucher-nek (talán vele szerezte a legtöbb elismerést), DJ Sakin-nak, emellett raklapszám készítette a remixeket. Jörg egy gyakorlott gitáros volt. 1997-ben jött az ötlet, hogy kezdjenek valamit az elektromos gitár és trance elegyével, így született meg a York formáció. A nyitó 'The Aweakening' című számuk hatalmas siker volt, legnagyobb dobásukat mégis 1999-ben Chris Rea 'On The Beach'-ének adaptált verziójával érték el. A mai napig aktívak, s ők tekinthetők a gitáros trance mozgalom alapítóinak, amit később flamenco gitáros irányban Dj Shah épített szépen tovább.

8. Torsten Fenslau (Abfahrt, Force Legato, Klangwerk, Tyrell Corp.) & Frank Fenslau (Culture Beat)
Torsten Fenslau korának egyik meghatározó dj-je és producere volt. Korai elektronikus produkciói (Abfahrt 'Alone It's Me', Force Legato 'System', Klangwerk 'Die Kybernauten', Tyrell Corp. 'Running') ma már a korszak halhatatlanjai közé emelkedtek, ugyanúgy mint szerzőjük, aki tragikusan fiatalon 1993-ban autóbalesetben veszítette életét, épp amikor Culture Beat nevű euro dance formációja a topon volt a 'Mr Vain' gigantikus sikerének köszönhetően. A verkli viszont nem állt meg itt, hiszen testvére Frank Fenslau úgy döntött, hogy Peter Graber-rel tovább viszi Torsten sikereit. A Culture Beat ázsiója ha lehet mondani tovább nőtt, olyan slágerek születtek még, mint az 'Inside Out', a 'Crying In The Rain', a 'Pay No Mind' és a 'Rendezvous'.
Persze az euro disco kifulladásával a formációnak is leágazott, de véleményem szerint Frank Torsten emlékét nagyon szépen tovább vitte.

9. Roger P. Shah (Dj Shah, Sunlonger, Savannah, Magic Island, Global Experience, Balearic Session) & Patrick Shah (Pedro Del Mar)
A Shah testvérek vitathatalanul a baleári trance nagykövetei. Roger kezdetben kommerszebb és keményebb trance hangzással próbálkozott ('Claps', 'The Riddim'), de idővel egyre szelídebbek és komplexebbek lettek a munkái. A 2000-es évek derekán kezdte kihozni baleári trance muzsikáit (Sunlounger 'White Sand', Dj Shah 'Who Will Find Me', Balearic Session 'Flamenco Mediterraneo'), amivel a mai napi azonosítják. Ezzel párhuzamosan öccsével Patrick-kal (aki Pedro Del Mar néven ténykedett és olyan számokat köszönhetünk neki, mint a 'Feel', 'Mayela' vagy a 'Seven Ways') megalapították és futtatták a Shah-Music kiadót és a Mellomania mix brandet.

10. Ali Schwarz & Basti Schwarz (Tiefschwarz)
Ali és Basti Schwarz közöse a Tiefschwarz 1996-ban alakult Stuttgartban. Kezdetben klasszikus, soulful house-t készítettek, ennek ékes példája a '24 Seven' és a 'Music' című számuk és első albumuk a 'RAL9005 is. 2003 környékén beleálltak egy elektrós sound-ba (az International Deejay Gigiolo féle electro clash-ra kell itt gondolni, mint inspirációra), ami szerintem már nem állt annyira jó nekik, a váltás egyik kézzel fogható eredménye a 'Ghosttrack' volt. Az elektro hullám elcsendülését követően egy lassabb, vokálos, de baljós hangulatú tech house vonalra áltak rá, amihez igencsak kell egy különleges lelkiállapot, hogy megfogjon.

11. Ian Masterson (Monoboy, Konkrete, Planet Perfecto, Trouser Enthusiasts) & Paul Masterson (Yomanda, Hi-Gate, Amen! UK, Candy Girls)
A Masterson tesók különböző irányokon haladva értek el sikereket. Ian főleg trance-ben, Paul hand és hardbag house-ban utazott főleg. Ian kapcsán mindenképp érdemes kiemelni a Monoboy ('The Music In You'), a Konkrete ('Law Unto Myself'), Planet Perfecto (Paul Oakenfold-dal és Jake 'Mekka' Willams-szel közös 'Bullet In The Gun') és a Trouser Enthusiasts ('Sweet Release') alteregókat. Paul nagyobb mennyiségben öntötte a világra a bohokás, naív, helyenként vicces, máskor kemény, nyers alkotásait. Yomanda-ként ('Synth & Strings') figyelt rá fel Judge Jules, akivel együtt vitték a Hi-Gate ('Pitchin', 'Canned & Unable') formációt, szintén kommerszebb vizeken evezve.

12. Frank Lenz (Dj Dick) & Maximilian Lenz (Westbam, TekBam, Mr. X & Mr. Y, Dicktator, Cowboy Temple, Members Of Mayday, The Love Commitee)
Frank és Maximilian története összefonódik, együtt alapították a Low Spirit Records-ot (Klaus Jankuhn-nal és William Röttger-rel) valamint a Mayday partik megálmodói is ők voltak.
Produceri pályafutásból Fabian-nak adatott a rövidebb és kevésbé sikeresebb, Dj Dick-ként 1988 és 96 között gyakran előfodult Low Spirit-en EP-ken illetve Mayday és Love Parade válogatásokon ('Sono In Coma', 'The Iron Raver', 'Upturn', 'Format', 'We Have Risen', 'Amazing Discoveries').
Westbam jól választott társproducert Klaus Jankuhn személyében - végigtolta a stíluspalettát proto-house-tól kezdve ('17 - This Is No a Boris Becker Song', Monkey Say, Monkey Do', 'The Roof Is On Fire') az összeborulós happy hardcore-on ('Wizards Of The Sonic', 'Celebration Generation', 'Bam Bam Bam') és kommersz elektro break-en ('Beatbox Rocker', 'Crash Course', 'Hard Times', Love Bass) át a sima slágertechno-ig ('Sonic Empire', 'Save The Robots', 'Sunshine', 'One World, One Future', The Oldskool') mindent kipróbált és a könnyed alkalmazkodási képessége miatt egy igazán hosszú karriert tudhat a magáénak, jelenleg is aktívan zenél.

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo