Rest In Peace: Palotai Zsolt

Hatvankét éves korában elment a Mester! A magyar elektronikus zenei világ ikonikus alakja Palotai Zsolt ezentúl már csak az egyre bővülő égi hallgatóságnak pörgeti a lemezeket. Ő volt a nagybetűs DJ archetípusa, egyfajta tájékozódási pont a magyar underground-ban, akit egy emberként mindenki imádott Magyarországon, mert zenei médiumként slágerek nélkül is mindig ráérzett a közönség hangulatára, igényeire. Mindenféle sztárallűröktől és botrányoktól mentesen, a zene iránti hatalmas alázat által vezérelve tette a dolgát rendületlenül, csendben, több mint 30 éven át!
A napokban került fel egy friss interjú vele az RTL.hu oldalára, melyből kiderült többek között, hogy alig hívják már fellépésekre, másrészt a közönségének nagyrésze az elmúlt két évtizedben külföldre távozott, illetve, hogy önmaga is a jelenlegi rendszer kritikusaként egyfajta belső emigrációban van. Pár nappal később november 18-án pedig jött letaglózó halálhíre. Személyesen nem vehette már át a neki a főváros által adományozott Pro Cultura Orbis díjat, és a Merlin Színház újranyitására tervezett fellépése is elmaradt.
Alábbiakban emlékezzünk rá a fent említett interjúból és korábban vele készült archív anyagokból tőle elhangzott kulcsmondatokkal, melyeket érdemes megszívlelni.

"Én mindig azt gondoltam, hogy az én életemben három dolog sose fog megváltozni, a rendszer meg az oroszok és az időjárás. Amikor kérdezik, hogy mit csináltunk '89 előtt, akkor azt szoktam mondani, hogy vártuk, hogy teljen az idő. Mintha most is ezt érezném."

"Közben meg teljesen egysíkú minden, minden zene hasonló vagy ugyanolyan. Még a bulikon is, ha egy-egy előadót hallgatsz, ahol elkezdi, ott is fejezi be. Tehát mintha egy zenét játszana egy órán keresztül, nincsenek hullámhegyek és -völgyek. Régebben egy zenei producer, ha csinált egy zenét, akkor még egy olyat nem készített, mert már csinált olyat. Most pedig addig klónozzák a zenéket, amíg csak lehet."

"Régen az volt, hogy lementünk egy héten egyszer a boltba, amikor jöttek az új lemezek, és mindig azt gondoltam, amikor hallgattam, hogy most már lehetne egy szar is köztük. Most két-háromszor annyi időbe telik összeszedni a zenét a heti három óra rádióműsoromra – szerda egy, szombat kettő. "

"A fiatal dj-k nem arra tanítják a következő generációt, hogy milyen a jó zene, és hogy kell összerakni, hanem hogy hogyan kell viselkedni a színpadon. Cirkusz lett az egész."

"Nemrég olvastam egy interjút a csikszentmihályi professzorral, aki először írta le a flow-t. Ha bármilyen tevékenységet végzel, és hosszabb ideig csak arra koncentrálsz, akkor jön létre a flow, amikor megszűnik az idő. Úgy belefeledkezel a tevékenységbe, ami lehet bármi, hogy egészen egyszerűen megszűnik. Ő azt mondja, hogyha nincs flow, akkor nincs boldogság. Lehet, hogy ezért boldogtalanok a mai fiatalok."

Nyugodj békében Zsolt!

Cikkek forrásai: 
Interjú az RTL.hu oldalán - 2023. november 14.
Interjú a Szabadeuropa.hu oldalán - 2022. december 23.

Kihagyhatatlan Palotai momentumok:
Palotai egyetlen kereskedelmi forgalomban megjelent, hivatalos mixlemeze az 'Abrak A Dubra' 2000-ből, ami hozzá hasonlóan maga a megtestesült eklektika.

Az 'Extázis 10-től 7'-ig című, 2002-ben készült dokumentumfilmben Czabán György és Györi Csilla rendezők mutatják be Palotai Zsoltot.

EgyCAST 2022. 10. rész - Dj Palotai zenékről, bulikról, trendkövetésről

1
( Hide )
  1. Egyre több helyen emlékeztek meg Palotai munkásságáról. Ide másolom azokat a linkeket, amiket találtam a téma kapcsán.

    Telex After: https://www.youtube.com/watch?v=OEnUic_eugs
    Wanted podcast: https://www.youtube.com/watch?v=zDKBs3Ik1X4
    Tilos - Palotai emléknap: https://tilos.hu/page/palotai-zsolt-emleknap

    VálaszTörlés

© all rights reserved
made with by templateszoo