Rövid tracker történelem

Már nagyon régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy cikket írok a tracker programokról. Ezek a mai szemmel basic-nek tűnő zeneszerkesztők másfél évtizedes sikersztorijukkal kövezték ki az utat a ma használt DAW-ok előtt.
Az első tracker programot a német Karsten Oberski fejlesztette ki 1987-ben Ultimate Soundtracker néven Amiga-ra. A kritikák Oberski eredeti verzióját túl bonyolultnak, logikátlannak tartották. Maga a készítő is gyúrt egy frissített verziót Soundtracker II néven reagálva a negatív hangokra, de addigra amatőr fejlesztő csoportok már elkészítették a saját verziójukat, ami jócskán túlszárnyalta Oberski-ét. Két svéd fejlesztő guru révén 1989-re készült belőle egy freeware klón is, ez volt a Noise Tracker, ami igyekezett tovább javítani az eredeti program hibáit (Axwell például ezen zenélgetett annó). 
A '90-es években az Amiga-t lenyomták a PC-k, amire a fejlesztők is reagáltak. A hangkártyák is robbanásszerű fejlődésnek indultak, több csatorna, jobb mintavétel és hangminőség, több effektezési opció jellemezte a DOS alapú trackerek eszköztárát.

Scream Tracker
 - 1990 [készítő: Sammi Tammilehto]
A finn Future Crew demo csapat atyja Sammi Temmilehto fejlesztése a korszak egyik elismert trackere volt. A fejlesztés 1990 előtti, viszont 1990-ben a 2.2-es verzióval sikerült kivívni a szakértők elismerését.
Az utolsó verzió a 3.21-es volt, amit a Fast Tracker 2-vel egy időben dobtak piacra. A PC-s zeneszerkesztés egyik iránytűjeként jellemezhető, például az Impulse Tracker is ennek az interfészét használta.
Saját fájlformátuma az STM volt, ami a 3-as verzió után S3M-re változtattak meg, de ugyanúgy kezelte a klasszikus négy csatornás MOD-ot, az XM-et és az IT, MTM formátumokat is.

FastTracker 2 - 1994 [készítők: Fredrik Huss, Magnus Högdahl]

A FastTracker-t a Triton csapata öntötte formába Fredrik Huss és Magnus Högdahl ötlete alapján 1993-ban. A rendkívül népszerű zeneszerkesztő 2-es verziója ragadt meg a köztudatban, a zeneírást mi is FastTracker 2-őn kezdtük a kilencvenes évek derekán. A program SoundBlaster hangkártyával társítva 32 csatornából (channel) tudta kihozni a maximumot, ami akkoriban maga volt a lehetőségek netovábbja.
A program a szokásos tracker kiterjesztéseken kívül a wav file-okat is tökéletesen tudta kezelni (éljen a korlátlan sampling), igaz a pár kbyte-os kiterjesztésű — elég lo-fi — mintákhoz képest jócskán megdobta a végelszámolásnál a fájlméretet, ami miatt floppy-n (1,44 MB) már nem igazán lehetett csak úgy csereberélni, akkoriban pedig más lehetőségünk nem volt erre (a live prezentálás mellett persze).
Mai szemmel nézve kicsit bonyolultnak tűnhet a program felhasználói felülete, s a modulokba sűrített funkcióknál a könnyed áttekinthetőség nem volt szempont a fejlesztőknek.
Viszont, hogy pozitívumot is mondjunk: egyszerűbben kezelhettük a különböző pattern variációkat, s az adott csatornán szóló mintát is a hanghullám jellegére következtetve iktathattuk ki. Ha pedig eluntuk magunkat egy laza built-in snake játék is belefért. 
Az effektezés maga számkódok megadásával működött, ami szintén bonyolultabb volt, mint ma, de akinek nem volt módja külön lekeverni a zenéjét külső eszközök bevonásával annak maradt a házi alkímia (szarból aranyat :-))
Idővel mi úgy színesítettük a "produkcióinkat", hogy Rebirth RB338-ból (a Roland TB-303 szinti, TR-808 és 909-es dobgépek fúziója) exportáltunk acid szólamokat és azokat húztuk be a projektbe.
Mixer és bakelitlemezek híján CD-ről Sound Forge-zsal mintáztuk ki ismert számok részleteit és alázenélve hoztunk össze megamixeket. Szóval nem volt egyszerű, de maga a gondolat, hogy ezt te kreáltad hihetetlen jó érzéssel töltötte el az embert (zenei képzetlenség ide vagy oda).

Impulse Tracker
 - 1995 [készítő: Jeffrey Lim]
Ahogy fentebb írtam az Impulse Tracker felhasználói felülete nagyban merített a Scream Tracker-éből. Saját fájlformátuma az .IT volt.
Képes volt sztereó wav kezelésére is, viszont miután ezt az igazán kellemes feature-jét meghekkelték a fejlesztő Jeffrey Lim nem készített már több frissítést a programhoz.
A megjelenés huszadik évfordulója alkalmából a szabadon szerkeszthető forráskódot két részletben megosztotta a világgal.
Az Infected Mushroom tagja Erez Eizen illetve Sean Tyas első szerzeményeit Impulse Tracker-en rakta össze.

ModPlug Tracker
 - 1997 [készítő: Olivier Lapicque]
A ModPlug Tracker az egyetlen olyan tracker a felsoroltak közül, amit a mai napig folyamatosan továbbfejlesztenek, igaz már Open MPT név alatt és nem az eredeti készítő Olivier Lapicque felügyelete mellett (aki 2004-ben időhiányra hivatkozva tette közkinccsé a teljes forráskódot).
Néhány lelkes zenés és programozó meglátta benne a potenciált és továbbvitték Lapicque projektjét. 2007-ben a Computer Magazine a legjobb 5 tracker közé sorolta az Open MPT-t. 
Az Open MPT képes 64 bites VST-ket is kezelni, valamint a kezdetek óta teljes mértékben Windows-ra optimalizált a futási környezete. 127 csatorna egyidejű kezelésére képes, valamint minden a cikkben említett tracker formátummal megbirkózik, ASIO támogatással rendelkezik.

Az internet nem felejt tartja a mondás, így nagyon sok — korábban fórumokban keringő — említésre méltó tracker-es demó maradt fenn a korai időkből, itt tudtok jó néhányat megfülelni.





0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo