Brothers In Crime III.: sikeres családtagok a stúdiók világából

Ahogy az ember egyre inkább beleássa magát annál több rokoni szálat talál az elektronikus zenei platformokon. Az alábbi felsorolásból páran igencsak hangos szakmai sikereket tudhatnak magukénak, mások ugyan szerényebben, de szintén ismert figurái az elektronikus zene körforgásának.

1. Bobby Boer & Martin Boer (2 Brothers On The 4th Floor)
Az egész egy bedroom próbálkozásként indult a Boer fivérek számára 1990-ben, a többi már történelem. A trendi dancefloor zenékhez a korszellem szerint szükség volt két stage member-re, ennek megfelelően Des'Ray mint énekes, D-Rock, mint rapper segítette a 2 Brothers projektet. Két nagylemezt követően ('Dreams' 1994 - '2' 1996), illetve az euro dance korszak leáldozásával az ő népszerűségük is visszaesett, noha 1996-ot követően is jöttek ki kislemezekkel, de ezek már nem érték el a korábbi munkáik sikerességét (és minőségi színvonalát sem).
Ismertebb számaik: 'Never Alone', 'Dreams', 'Living In Cyberspace'.

2. Alessandro Benassi (Benassi Bros, The Biz, KMC), Marco Benassi (Benny Benassi, The Biz, Benassi Bros, KMC)
A név megtévesztő, ugyanis a Benassi Bros tagjai nem testvérek, hanem unokatestvérek. Marco Benassi lett a legnagyobb haszonélvezője a közös munkának, ugyanis Benny Benassi-ként ő lépett egyet előre, s adta az arcát az egészhez.
A 2002-es 'Satisfaction'-nel valósággal rárúgták az ajtót a szcénára, magával a számmal megelőlegezték a 2000-es évek derekán beinduló elektro house hullámot, de önmagában is trendet indítottak, sokan kezdték el nyúlni a 'Satisfaction' karakterisztikáját (Global Deejay, Royal Gigolos). Benassi Bros-ként a Benny Benassi projektben is vokálozó Violetta-val (időnként Sandy-vel, valamint Paul French-csel) kiegészülve egész pofás, dallamos produkciókkal jöttek ki ('Hit My Heart', 'Illusion', 'Get Better').

3. Jaron Martinez (2Players, Jaron Inc, G&M Project, The Martinez Bros.) & Mark Martinez (Impulsive Drive, The Martinez Bros.)
Jaron Martinez elég sokat dolgozott együtt Robert Gitelman-nal, például a 2 Players, Jaron Inc. és a G&M Project is őket takarja. Szolid hangszerelésű, mégis eufórikus trance darabjaik sokunk számára okoztak kellemes pillanatokat. A kisebbik Martinez fivér Mark csatlakozott a bejáratott duóhoz és Dj Robert & The Martinez Bros formációvá alakulva 2001 és 2002 között három EP-vel ('Dreaming About Paprica', Natural Peak', 'Electrified') örvendeztették meg a nagyérdeműt.
Mark Martinez később Impulsive Drive-ként talált rá a saját hangzására, pályafutását Jaron-tól függetlenül építgette magának. 
Külön érdekesség, hogy debütáló kislemezükről a 'Dreaming About Paprica' Sterbinszky 'Hyper-Oxyd Trance' mixén is felcsendül csempészve némi magyar szálat is a sztoriba.

4. John Leonardo Lepore (John Johnson, Johnson Inc., Power Dove, Lepore, Sonic Tribe) & Roberto Lepore (Rob Circuit)
John Johnson a 2000-es évek elejének egyik legfoglalkoztatottabb progressive trance producere volt. Olyan munkák köthetők a nevéhez, mint a 'City EP', az 'I Want You', az 'Impact', remix fronton pedig a Dove Beat 'La Paloma'. a Dawnseekers 'Gothic Dream' vagy a Sunburst 'Eyeball' átiratai is igen kelendőek voltak.
Azt viszont talán kevesen tudják, hogy John testvére Rob is producerkedik (a 2010-es évek derekától vannak neki kiadványai szép számmal) Rob Circuit néven, sőt jelenleg is aktív, saját kiadóval rendelkezik 3bergen néven. Ez is közös szál, hiszen John a indie dance / techno szcénában rendkívül elismert ICONYC group alapítója és igazgatója.

5, Armin Van Buuren (Gaia, Gimmick, Armix, Perpetous Dreamer, Problem Boy, Alibi, Major League) & Eller Van Buuren
Armin kistesója Eller sosem igazán produceri babérokra tört, inkább megmarad gitárosnak, abból is a jobbik fajtának. Néhány Armin trackben ő volt a gitárnyúzó: 'Yet Another Day', 'Never Wanted This' (emellett az Armin Only-kon pár számnál ő volt a live performer), de mellette Sunlounger 'Catwalk/Mediterranean Flower' EP-jén is felbukkant, illetve más megbízásokat is kapott nem kimondott elektronikus zenei produkcióktól.

6. Paolo Visnadi (X-Static, Cool Jack, Livin' Joy) & Gianni Visnadi (Livin' Joy)
A Livin' Joy legalább akkora sikert tudhat a magáénak, mint a Boer fivérek 2 Brothers On The 4th Floor projektje. Az olasz Visnadi tesók kicsivel house-osabb alapokkal operáltak a '90-es évek mély orgona presetjével (lásd az MK Dub mixet a Nightcrawlers 'Push The Feeling On-jából, vagy Robin S 'Show Me Love' StoneBridge Remix-éből), mindezt díva vokálokkal bolondították tovább
Egyből 1994-es nyitó single-jük a 'Dreamer' hatalmas sláger lett, nagyban köszönhetően Janice Robinson erőteljes vokáljának. Viszont a folytatással kapcsolatban nem sikerült megállapodniuk Robinsonnal, így helyettes énekes után kellett nézzenek. A beugró Tameka Star sem volt kevésbé tehetséges, az ő hangjával is remekül szólt a Livin' Joy. Egy album ('Don't Stop Movin') és néhány EP után a projektet nem folytatták tovább.

7. Rosanna Sharian Gooden (BAZ), & David Angelico Nicholas Gooden (Dave Angel, Sound Enforcer, Van De Glee) & Simone Gooden (Monie Love)
Az angol Rosanna Sharian Gooden alias BAZ nem más, mint Dave Angel és Monie Love testvére. Dave Angel a brit techno szcéna fejlődésében vállalt oroszlánrészt DJ-ként és producerként (X-Mix 4, 'Tales Of The Unexpected' és 'Globetrotting' LP-k) míg Monie Love hip-hop körökben ért el kiemelkedő sikereket (a legendás 1990-es 'It's a Shame'-et mindenképp érdemes megemlíteni tőle).
Szóval ilyen családi háttérrel nem csoda, hogy Rosanna is belevetette magát a zenei életbe. Az ő vonala rádióbarát, soulful gyökerekből táplálkozó, mellette akusztikus és szimfónikus hangzásokat is magába olvaszt. Ismert produkciói a 'Believers' és a 'Smile To Shine'.

8. Enzo Gallo Salsotto (Salsotto Productions, Toyboys, Fabrica) & Roberto Gallo Salsotto (Salsotto Productions, Toyboys, Fabrica)
Enzo és Roberto a közös zenélést már a 80-as évek derekán kezdte italo disco formációjukkal a Toyboys-szal. Ez mindössze egy EP-s próbálkozás ('Different Generation') volt a részükről, ami nem volt rossz, de ennél többre nem jutottak. A 90-es években is villantottak: a Fabrica alterego az euro dance szellemében fogant, két EP után ezt is dobták ('Im Missing You', 'I Believe'). A 2000-es évek elején ismét belendült a két Salsotto tesó és Salsotto Productions néven DJ Stella (Silvia Luchi) vokáljával kiegészülve hoztak le három egész sikeres EP-t ('No Time For Lies', 'No Control', 'Remains The Same') a kommerszebb dance-s, trances vonalon lavírozva.

9. Christopher Just (Ilsa Gold, Dj Onefinger) & Raphael Just 
Christopher Just az osztrák elektronikus zenei mozgalom egyik illusztris tagja. Viszonylag fiatalon már a stúdió felszerelések bűvöletében élt, 1993-ban indította el Ilsa Gold nevű projektjét Peter Votava-va közösen, melyben a kemény techno, a gabber hardcore és a humorfaktor csapott össze sikeresen egymással. Just saját nevén is belendült és folyamatosan készítette - néha nehezen befogadható - új zenéit, eklektikus stílusskálán mozogva. Egyik legismertebb track-je a 'I'm a Disco Dancer', melyből Fatboy Slim, Dave Clarke és Olav Basoski is készített remixet.
Tesója Raphael igazából 2005-ben csatlakozott hozzá két közös EP erejéig, ami a Combination Records égisze alatt jött ki. A 'Popper' és a 'Disco 128/Megablitz' is egyaránt elektro house szerzemények, melyek az akkori korszellemhez igazodtak (a 'Popper' Pink 'Feel Good Time'-jának jópofa 8Bit-es feldolgozása). 

10. Petar Dundov (Brother's Yard, Tika Taka, Syncopation, Unreal) & Simun Dundov (Brother's Yard)
Petar Dundov az egyik legnagyobb hatású horvát techno producer napjainkig bezárólag. Korai, erősen indusztriális munkái már 1994-tól jelentek meg, de az igazi áttörést számára a Brother's Yard projekt hozta meg, melyben testvérével Simun-nal dolgoztak együtt (1996 és 1998 között).
Simun sajnos fiatalon elhunyt, ezt követően Petar egyedül vitte tovább a projektet (az 1999-es 'Reaction' nagylemezen már egyedüli szerzőként szerepel a kreditek között).
Idővel folyamatosan finomodott a Dundov sound, a 2010-es éveket követően a dallamosabb house zenék felé vette az irányt, ahol szintén kiemelkedőt alkotott. 
Egyébként nemrég lett elérhető a teljes újra maszterelt Brother's Yard diszkográfia a bandcamp-en - > INNEN ELÉRHETŐ

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo