A DJ mix CD-k anatómiája (II. rész) - a nemzetközi zenei szaklapok kiadványai

Magazinnal együtt: a CD-gyűjtés így olcsóbb volt
Előző írásunkban bemutattunk néhány, az elektronikus zene szárba szökkenését követő időszak meghatározó DJ mix sorozatát, kiadóját. Ebben a cikkünkben azok a zenei szaklapok kerülnek a fókuszba, melyek ingyenes-tematikus mix CD-ket csatoltak print formátumaikhoz.
Bemutatjuk a DJ Mag, Mixmag, Muzik Magazine, Ministry Magazine és M8 Magazine által naggyá tett, ma már online is levadászható kiadványokat.
Egy apró magyarázat mielőtt nekikezdtek az olvasáshoz: a lapok melletti évszámok nem az újság alapítását és megszűnését jelzik, hanem az újságokhoz köthető CD (mix)mellékletek jelenlétét jelölik. 

DJ Mag (1994-2013)

Egy nemzetközileg sikeres projekt
A DJ Mag, mint elektronikus zenei szaklap Angliából indult, de az évek során több sikeres nemzetközi kiadást (Brazília, USA, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Latin-Amerika) is magáénak tudhatott. Az első free kazetta kiadványuk egy 1992-es Justin Robertson (aka Lionrock) Guerilla Mastermix volt. Két évvel később érkezett az első CD-n közzétett anyaguk, ami egyből egy dupla lemezes kiadás lett. A kiadvány első felét Danny Tenaglia, a másodikat pedig a Coldcut duó jegyezte. Az első lemez a Tenaglia-ra jellemző soulful-éneklős és tribal house-ok kellemes egyvelegére épül, míg Coldcut-ék a saját labelüket a Ninja Tunes-t és annak bedőlős hangulatát promózták kicsit a szettjükben. Érdekesség, hogy a tape-k még 1997-ig tartották magukat, de onnantól a CD-k lettek az egyeduralkodók.
A DJ Mag sikerességének a nyitja az volt, hogy kiadványaikon különböző stílusokat (house, progressive, trance, d'n'b, chill out) mutattak be az értő és a laikus közönség számára. Több szériát is startoltattak a könnyebb áttekinthetőség kedvéért (DJ World Series, DJ International Allstars, DJ Face Off). A DJ mixek mellett a válogatások, samplerek és speciális 7-inch-es megjelenések is színesítették a palettát.
A közel másfél évtized alatt az alábbi nevek bukkantak itt fel egy-egy kiadvánnyal: Red Jerry, Richie Hawtin, Steve Bug, Boris Dlugosch, Circulation, Tiesto, Desyn Masiello, Commie, Junior Sanchez, Todd Terry, Lenny Ibizarre. 

....és jöjjön a szubjektív top 3:
Lenny Ibizarre - Blissed Out (2001)
Red Jerry - Elements (2000)
Tiesto presents Magik Muzik (2003)

A DJ Mag kiadványok listája -> LISTA

Mixmag (1997-2006)

A Mixmag két végén égette a gyertyát
A másik piacvezető lapnak a Mixmag számított, ami mögött a tőkeerős DMC állt (rájöttek, hogy az általuk patronált kiadványok így kaphatnánk némi promóciós hátszelet). 1991-ben alakultak, 1992-ban 'Mixmag Live!'-ként DJ mix szériát indítottak kazetta formátumban, majd apránként az epizódok újramaszterelve CD-n is kijöttek 1996-ban.
Igaz nem az újság mellékleteként ingyenesen adták ezeket a kincseket, hanem valós kereskedelmi forgalomba kerültek ezek a mixek. A 22-es epizód után 1997-ben viszont készült egy 'The Best Of Mixmag Live' válogatás Dom Philips összeállításában és Magnus mixelésében, ami az azév szeptemberi Mixmag ingyenes kiadványa lett.
Ez az év a free CD-k tekintetében fordulópont volt, hiszen Mixmag Presents néven jobbnál-jobb mixeket élvezhettek az előfizetők is a közel egy évtized során.
A nép szórakoztatásáról az alábbi all-star csapat gondoskodott az évek során: Tom Middleton, Allister Whitehead, Dave Seaman, Pete Tong, Fergie, Timo Maas, Sander Kleinenberg, Plump DJ's, Cass, Faithless, Kosheen, Orbital és még sokan mások.

....és jöjjön a szubjektív top 3:
Decoder & Substance - Kosheen presents Drum 'N' Bass Reborn (2002)
Timo Mass - Mixmag Presents - Dirty Trancing (2000)
Sander Kleinenberg - Mixmag Presents: Tranceglobal Airways (2000)

Mixmag kiadványok listája -> LISTA

Muzik Magazine (1997 - 2003)

Az A-listás DJ-k itt tobzódtak
A Push és Ben Turner által alapított újság 1995 és 2003 között működött, fénykorában 50 ezer előfizetője volt. Olyan kolumnistákat foglalkoztattak, mint Terry Farley, Rob Da Bank, Spoony, Bob Jones vagy éppen Dave Mothersole. Először kazettán adták a mannát a népnek (olyan nevek kevertek-kavartak nekik, mint Paul Oakenfold, Goldie és Jose Padilla), majd 1997-től apránként áttértek a CD-formátumra. Első hivatalos CD-s mixük Spoony 'Best Of Dance'-sze volt, melynek első fél órája az egyveleg, ami 'The Sound Of Ibiza '97' név alatt egy jóízű speed garage röfögtetés.
Utolsó, 099-es lapszámukkal egy őrült menetelés végére értek. 1995 és 2003 között kimondottan széles stílusspektrumot lefedve jelentek meg itt d'n'b, jungle, breakbeat, house, techno vagy trance mixek, s mindezt A-listás DJ-k és producerek közreműködésével hozták össze.
Egy korántsem teljes lista a mixkészítőkről: Carl Cox, Guy Ornadel, Paul Van Dyk, Tall Paul, Slam, Futureshock, Layo & Bushwacka!. Midfield General, Danny Howells, Red Jerry, Miss Kittin, Zdar (Cassius), The Wiseguys.

...és jöjjön a szubjektív top 3:
Carl Cox - Muzik's 5th Birthday Mix (2000)
Paul Van Dyk - Muzik Magazine presents Paul Van Dyk (1999)
Guy Ornadel's Progressive Session (2000)

Muzik Magazine kiadványok listája -> LISTA

Ministry Magazine (1998 - 2002)

A Ministry a brandépítést nyomta
A Ministry Of Sound olyan több lábon álló gigabirodalom volt az elektronikus zenében a '90-es évek derekán, hogy magától értetődő volt, hogy saját magazint is alapítanak. Igaz a többiekhez képest némi késéssel léptek be az újsághoz csatolt ingyenes mix CD-k világába, de addigra a "fizetős" kiadványaikkal bőven nevet szereztek maguknak. Nem meglepetés, hogy itt is a MOS nagy kiadványain már bizonyító nevek bukkantak fel, tűzben tartva saját brandjüket, s az állandó fellépések és lemezszerződések reményében érkező újoncokat is.
Az első mixet Judge Jules készítette, ami 1998 januárjában jelent meg és a szintén brit Red Jerry féle Hooj Choons kiadó lemezei közül válogatott.
A 2002-es földbe állásáig az alábbi nevek jöttek, láttak és mixeltek itt: Jeremy Healy, Brandon Block, Jazzy M, CJ Makintosch, Tom Novy, Seb Fontaine, Dave Pearce, Danny Rampling, "Little" Louie Vega
Külön érdekesség, hogy egy magyar vonatkozást is fel lehet sorolni az újság kapcsán, hiszen az egykori Ministry rezindens Corvin Dalek (alias Müller Gábor) készítette a 'Together Ibiza Vol. 2'-es kiadványt. Nem mellesleg az egyik legjobb egyveleg az igencsak tetemes felhozatalból.

....és jöjjön a szubjektív top 3:
Danny Howells - Ministry presents....Tech Trance (1999)
Mauro Picotto - Italian Techno Master (2002)
Corvin Dalek - Together. Ibiza Vol. 2. (2001)

Ministry Magazine (UK) kiadványok listája -> LISTA

M8 Magazine (1998 - 2006)

A skót kistestvér is jól muzsikált
Az M8 egy skót dance zenei magazin, amit David Faulds alapított 1988-ban. A névválasztás egyből mítoszt is épített. Az M8 eredetileg az Edinburgh-öt Glasgow-val összekötő autóút neve, de simán olvasható "Mate"-ként (pajtás) is. A piacvezető magazinokhoz képest kisebb olvasóbázissal bírt, de ők kitartottak a print éra legkétségbeejtőbb pillanataiban is (igaz a CD mellékletet is beáldozták 2006-ban). Az elkerülhetetlent 2009-ben lépték meg, adtak egy ráncfelvarrást a M8-nek és ezt követően az online trendekhez simulva újraindultak TillLate Magazine néven.
Első valódi DJ mix kiadványukra 1998-ig kellett várni. Ezen Trevor Reilly 'Dance Radio FM8'-as peak time trance anyagát fülelhettük meg. Trevor Reilly-t olyan nevek követték még a sorban, mint Graham Gold, Jon The Dentist, Mauro Picotto, , Barry Gilbey vagy éppen Tall Paul.
Ha lehet úgy fogalmazni nem 100%-ban A-listás sztárokkal voltak ezek a kiadványok megpakolva (vélhetően a kisebb olvasói kör kisebb szponzorációt vont maga után), viszont mindenki becsülettel abszolválta a rá bízott feladatot.
Legemlékezetesebb szériájuk kétségtelenül a 'Worldwide Series', ami kilenc részt élt meg és olyan nevek (főleg német DJ-k) jegyeztek egy-egy epizódot belőle, mint Humate, Saints & Sinners, Oliver Klein, Marc et Claude, Sharam Jey és Oliver Moldan.

....és jöjjön a szubjektív top 3:
M8 Worldwide Volume One - Humate's Progression (2001)
Passion Presents James Holden's Silver Planet (2001)
M8 Worldwide Volume Two - Saints & Sinners (2001)

Aki nem tematikusan, újságonként szeretne mixeket hallgatni annak mindenképp ajánlom, hogy látogasson el a Youtube-on a CoverCDs csatornára, ahol több százat találni ezekből. Ráadásul olyan újságokat is felfedezhettek ezáltal, amiről ebben az írásunkban nem esett szó.

Folyt. köv!

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo