A hónap videói: 2022. augusztus

 Augusztus hónap legjobbjai is kitettek magukért. A Future Sound of London csapata nemcsak zeneileg, hanem vizuálban is lépéselőnyben volt az ők követőkkel szemben. POB és Boyd közöse a 'Luna' a kevésből sokat elvvel operál, Graeme Park egy másik legendát David Morales-t faggatta ki nem éppen eseménytelen zenei karrierjéről, valamint a Hartnoll fivérek vezetnek be a kulisszák mögé és rántják le a leplet élő fellépéseiken hadrendbe állított set up-juk darabjairól.

A hónap videója: The Future Sound Of London - Lifeforms (Original Complete Video)
Brian Dougans és Garry Cobain párosa mindig is híres volt előremutató produkcióiról. A Future Sound of London-ként elkövetett 1994-es 'Lifeforms' LP-jük új spektrumot adott az elektronikus zene egyedfejlődésének. A szinte túlvilági kollázsok, harmóniák szó szerint egy külön létformát képeznek le a fülünk hallatára. Ha már előremutatás: a 'Lifeforms'-hoz készült egy még mai szemmel is lenyűgöző 13 perces vizuális anyag sok-sok CGI-vel, ami a zenével együtt szó szerint odaszegezi az embert a monitor/TV elé. Az anyag VHS-en jelent meg még '94-ben és azóta se készült belőle digitális kópia...

A hónap zenéje: POB & Boyd - Luna (Rouge Mix)
Szégyen vagy nem, de ez a csoda ópusz eddig elkerülte a figyelmemet. A Simon Berry (aka Art of Trance, Union Jack, Poltergeist, Clanger) féle Platipus a '90-es évek óta a stabil pont a trance és progressive színtéren. Míg a '90-es években inkább a psy-be, goába mártott, acid-del megfuttatott, tempós munkák pörögtek, addigra a milleniumot követően a globális trendeknek megfelelően ők is lassultak és a mélyebb, house-osabb témák felé nyitottak. POB és Boyd közöse a 'Luna' egy szög egyszerű darab a maga nemében, viszont annyira jól vannak összerakva az alkotóelemei, hogy nem tudja megunni az ember. Maga a tény, hogy nincs könnyfakasztó fő dallama az külön pikantériát ad a dolognak, hiszen egy női dúdolás önmagában elviszi a show-t a súlyos baseline-ra ültetett, tribal elemekkel díszített struktúrán.

A hónap interjúja: Hacienda In Conversation - Graeme Park & David Morales
A fenti videóban Graeme Park interjúvolja David Morales-t, akiről önmagában egy vaskos fejezetet lehetne írni az elektronikus tánczene történelemkönyvébe. A 80 perc során elég részletes képet kapunk David fiatalkoráról, zenei iránti szeretetéről illetve arról is miként csöppent bele a house mozgalomba, hogyan találkoztak Frankie Knuckles-szel.
Sajnos a hangminőség nem a legjobb, nyilván ez az online formátum miatt van. A látencia miatt néha sikerül egymás szavába is vágnia a beszélgetőknek, ami szintén rontja az élvezeti értéket, de mindenképp érdemes csekkolni, mert nagyon informatív beszélgetés (például nekem új volt, hogy Morales profi baseball játékos szeretett volna lenni).

A hónap tech momentuma: Orbital - How I Play Live
A DJ Mag technikai nerd-eknek szánt rovata a 'How I Play Live' aktuális epizódja az Orbital (Paul & Phil Hartnoll) duó setup-ját mutatja be. A részletek ismertetésénél a két tesó közül Paul viszi a prímet, Phil csak ritkán kontráz rá a mondandójára. Ennek ellenére kimerítő leírást kapunk arról, hogy miért is szól olyan jól élőben a Hartnoll-show.

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo