Nyugodj békében Michael Urgacz aka Beam!

Épp a közelmúltban a 'Tudtad-e' rovatban írtam róla, hogy Beam aka Michael Urgacz végstádiumú rákkal küzd és az emelt fővel viselt szenvedést fotókkal gazdagon illusztrálva, pozitív szemléletét és elszánt élni akarását kendőzetlenül tárta a világ elé. Július 19-én jött a szomorú hír, hogy Urgacz elvesztette a harcot a rák ellen (nagyjából 4 évvel élte túl a diagnózisából eredő élettartamra tett becslést), előbb Dj CyrusMegara vs. Dj Lee majd Accuface is szomorúan búcsúzott pályatársától Facebook bejegyzésében.
Michael egy dortmundi klubból indulva kezdte DJ karrierjét, és először a Ruhr-vidéket hódította meg. Alig egy évbe telt és más európai klubok lemezjátszói mögé is meghívták és ő nem hagyta cserbe a közönséget. Logikusnak tűnt, hogy nem elégedett meg mások lemezeinek lejátszásával, hanem saját készítésű zenékkel akarta meghódítani a tömegeket. Elsőként 1994-ben lépett ki a nyilvánosság elé a Dancefloor Syndroma nevű banda tagjaként - Jan Peter Odendahl (ebből az ismertségből született meg később a JPO & Beam projekt), Mark Mosmüller, Giussi Camaratta aka Juice) mint a 'Can't You See' kislemez társszerzője, amit két másik lemez követett ('Power of Luv', 'Brand New Way') a sorban.
Michael saját stúdiót alapított, készített néhány számot és lassanként producerként is hírnevet szerzett magának. Olyan projektekben volt benne, mint Beam & Yanou (Yann Peifer-rel közösen - 'The Sound Of Love', 'On Y Va', 'Paraiso', 'Rainbow Of Mine', 'The Freefall'), mint Beam vs. Cyrus (Cyrus Sadeghi-Wafa-val - 'Launch In Progress', 'Thunder In Paradise', 'All Over The World', 'Lifestyle'), mint Jungle Kids (Markus Ehinger-rel - 'Back To The Jungle'), mint 64Bit (Sean-Tyas-szal - 'Virtual Disoctech 1.0'), Angyla (szintén Sean Tyas-szal - 'All Out of Love') vagy mint Sonar Systems (újfent Sean Tyas-szal - 'Sonar Systems'). Tyas egyébként Beam 'Amun' és 'Odin' című számaiban is bizonyította zsenijét, mint koproducer, klasszikus uplifting trance irányába terelgetve Michael-t.
Urgacz sohasem rejtette véka alá a kommerszebb hangzások iránti kötödését. Dolgozott az EMI lemezkiadó menedzsereként és sokat segített a más zenei vonalakon mozgó major kiadónak a dance / house divizióban is megvetni a lábát. A kiadósdi annyira bejött neki, hogy 2000-ben útjára indította saját labelét Beam Traxx neven. Az első kiadvány a Beam & Yanou féle 'Sound Of Love' volt, ami a 2000-es Nature One fesztivál indulója volt egyébként. Zömében saját zenéket adtak ki, de lincenszeltek nemzetközi sikerszámokat (Delerium 'Silence', MR 'To France', Conjure One 'Tears From The Moon', Daisy Dee 'Open Sesame'). 2009 környékén fogyott ki a balaszt a tankból.
Michael a betegsége ellenére is újra zenélni kezdett, újra beröffentette a Beam Traxx-et két single erejéig 2020-ban ('The Rhythm Of My Heart' és a 'Elements'), ezzel párhuzamosan néhány régebbi klasszikusát is újradolgozta (Avalon 1 'Light Of Mystery', Jungle Kids 'Back To The Jungle'), közösen alkotott Kosmonova-val, illetve Megara vs. Dj Lee-vel. 
Isten nyugosztalja!

Alábbi Spotify listában összegyűjtöttünk néhány Beam-hez köthető munkát:

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo