Könyvajánló: Der Klang Der Familie - Berlin, Techno and the fall of the Wall (2014)

A 'Der Klang Der Familie' egészen véletlenül jött velem szembe. Tartalmas olvasnivalót kerestem elektronikus zenei témában, lehetőleg angolul és lehetőleg nagyon sok történeti utalással. És lőn világosság, megkaptam!
A szerzőpáros Felix Denk és Sven von Thülen több száz interjút készítve gyűjtött anyagot a könyvhöz, aminek központjában a berlini korai techno szcéna kialakulása volt a fal leomlása előtt és közvetlenül és azt követően. Természetesen végigházaltak mindenkit, aki akkoriban a techno mozgalom környékén serénykedett (dj, producer, promóter, táncos, dekoratőr, lemezboltos, lemezkiadó tulajdonos, klubtulaj, újságíró, marketing expert stb). Nyilatkozik például Dr. Motte, Rok, Tanith, Mark Reeder, Wolle XDP, Willam Röttger, Marusha, Westbam, Jonzon, Cosmic Baby, 3Phase, Dimitri Hegemann, Paul Van Dyk, Disco, Der Würfler, Clé, Roland 128bpm és még sokan mások. Emellett megszólalnak a detroiti nagyok is - Jeff Mills, Mike Banks, Blake Baxter - akikkel a párhuzam kikerülhetetlen (pusztuló város - hihetetlen kreatív energiák - óriási társadalmi feszültségek).
Azért a pirítgatások sem maradhatnak ki a könyvből - az egyértelműen látszik, hogy Westbam és Motte is sokaknak a bögyében van, szerepvállalás ide vagy oda. Leginkább azért roast-olják őket, mert a techno-ra nem közösségi ügyként, hanem mint egyéni boldogulásuk kulcsaként tekintettek. 
Persze azt is érdemes megjegyezni, hogy a vádak underground arcoktól érkeznek, mondhatni savanyú a szőlő.
Az szépen kikristályosodik, hogy a társadalmi változások által tüzelt elektronikus zenei mozgalomhoz kellett az a megfelelő háttér. Sok kelet-berlini fiatalnak teli lett a hócipője az elnyomó kommunista rendszerrel, ami a '80-as évek utolsó harmadára kezdte a kimúlás jeleit mutatni. Elképesztő kontraszt volt Kelet és Nyugat-Berlin között. A keletiek (ossie) jobban megbecsülték az értékeiket, mint a kapitalizmustól elkényelmesedő nyugatiak (wessie). Talán ezért sem csoda, hogy a kivirágzó rave kultúrának és klubhálózatnak is a NDK-sok adták a legizgalmasabb helyeket (bunker, erőmű, trezor szoba, elhagyott szappangyár stb). A lerobbant miliő kitermelte a leglelkesebb partiarcokat is.
A könyv végén tematikus playlisteket is találhatunk dj-ktől, ami alapján legalább elképzelhetjük milyen zenék pörögtek akkoriban a berlini éjszakában.
A könyvet rövid név és klubleírás is gyarapítja, ha valamiért olvasás közben elvesznénk az ismeretlen helyek és személyek rengetegében.
Ajánlom a könyv mellé a 'We Call It Techno' című dokumentumfilmet 2008-ból, amiben szintén vannak berlini hivatkozások és tök jól kiegészíti az olvasmányt. A filmről korábban a Deep Zone-on írtunk már ajánlót, azt ITT találjátok.

Szerzők: Felix Denk, Sven von Thülen
Kiadási év: 2014. október 27.
Oldalszám (print): 308 oldal

Beszerezhetőség - https://www.amazon.com/Klang-Familie-Felix-Denk/dp/3738604294 (nyomtatott verzió)

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo