Tudtad-e Vol.15.: Martha Wash nem hagyta magát, a kölcsönben átpasszolt Masters At Work név, a magyar szál az Autumn Leaves kapcsán, York és a nagy testvér

A 'Tudtad-e' rovat friss bejegyzésében pereskedünk kicsit Martha Wash-sal, megemlékezünk a Masters At Work nevének ideiglenes kölcsönadásáról, egy csöpp sanzontörténelmet is átélhetünk, valamint York huszáros címadásáról is hírt adunk.

1. Martha Wash duplán nyert a pereskedéssel
A rovat legutóbbi bejegyzésében írtunk a Black Box tortúrájáról a Loleatta Holloway féle 'Love Sensation' acapella jogosítása kapcsán. Martha Wash-sal (a The Weather Girls-ből) sem jártak jobban, de ezt nagyban saját mamlaszságuknak köszönhetik és nem a kiadóénak.  1990-es 'Dreamland 'című albumuk több számában is felbukkan Wash hangja ('Strike It Up', 'I Don't Know Anybody Else', 'Fantasy', 'Everybody, Everybody') viszont a lemezen a nevét nem tüntették fel, mint közreműködőét. Természetesen a lemez nagy siker lett, így Wash úgy érezte érdemes keresetet beadni a teljes előadói kreditek megszerzéséért. Ő azt hitte, hogy csak demókat vesznek fel a Black Box-os srácokkal, ami majd később más hangján csendülhet fel. Ezért ki is fizették őt, viszont az eladásokból járó jussát nem kapta meg. A 'Dreamland' újra kiadásán már szerepelt a neve a kreditek között, így a vihar hullámai elültek az addigra igencsak megtépázott Davoli-ék háza táján.
Martha Wash kapcsán a korszak másik vezető pop house formációja a C + C Music Factory is megégette magát. 1990-ben jelent meg debütáló kislemezük a 'Gonna Make You Sweat', melynek kórus részében felcsendült egy Wash féle demóból átvett, szerkesztett szekció is. Ugyanazt a baklövést követték el az alkotók: itt sem rakták fel Wash nevét a lemezborítóra, mint közreműködő. Jött a siker, Wash reagált és perelt a szerzői jogokért, sikerrel.

2. Todd Terry és a Masters At Work rövid névcseréje
A Masters At Work nevet Kenny 'Dope' Gonzalez 1987-ben egy rövid időre "kölcsönadta" egy másik house gurunak, Todd Terry-nek. A Masters At Work alias Gonzalez és Mike Delgado utcai partikhoz használt közös fedőneve volt. A kölcsönzés ideje alatt Todd Terry két EP-t is ezen a néven rakott össze ('Dum Dum Cry', 'Alright, Alright'), majd a nevet visszaadta az eredeti alapítóknak.
Kisvártatva jött a jótétemény Terry részéről cserébe, hiszen ő volt az aki Louie Vega-t egy évvel később bemutatta Gonzalez-nek, s így indult el a többség által manapság ismert Masters At Work duó nagyívű közreműködése és sikerszériája (további ismert projektjeik: Sole Fusion, Nuyorican Soul). 

3. Az 'Autumn Leaves' eredeti szerzője magyar volt
Minden jóban, van valami magyar! Elég például Coldcut 1993-as klasszikusára az 'Autumn Leaves'-re gondolni, melynek alapötletét egy magyar zeneszerzőnek köszönhetjük. Az eredeti darabot Kozma József szerezte, aki feleségével 1933-ban Franciaországba emigrált. A 'Hulló Levelek' ('Les Feuilles Mortes') című száma az 1946-os 'Az éjszaka kapui' című filmben csendült fel először Jacques Prévert költő szövegével, Yves Montand és Iréne Joachim előadásában. Később Juliette Gréco és Edith Piaf adta elő még francia nyelven, angolul pedig Sinatra és Nat King Cole révén lett világszerte ismert.
Jazz standard-ként számtalan adaptációt élt meg. Phillippe Baudoin jazz történész szerint több, mint 1400 alkalommal dolgozták fel. Elektronikus zenei berkekben ismertebb feldolgozásai: Coldcut 'Autumn Leaves', Way Out West 'The Fall', Massive Attack 'Blue Lines'.

4. York 'The Awakening'-jének az eredeti címe 'The Big Brother Is Watching You' volt
A York projekt Torsten Stenzel-t és testvérét Jörg-öt takarja. Torsten gyakorlatilag a '90-es évek megkerülhetetlen figurája volt a trance-ben, Jörg pedig profi gitárosként ténykedett. A két Stenzel a York-kal gyakorlatilag reagált az ekkoriban nagyon pörgő Ibiza és a Cafe Del Mar inspirálta balearic vibes hangvételére.
Első közös munkájuk a 'The Big Brother Is Watching You' című ópusz volt, amit 1997-ben Torsten saját kiadója a Planet Love vett gondozásába. Az újszerű hangzás fület szúrt a Talla 2XLC vezette Suck Me Plasma-nak is, meghallották benne a potenciált, így ők is kiadták, viszont eszközöltek egy címváltozást, a túlságosan hosszú és misztikus 'The Big Brother Is Watching You'-t az emelkedett 'The Awakening'-re módosították (egyébként a két track között zeneileg is volt pár apróbb különbség).
A track szép sikereket ért el, főleg az 1999-es Manifesto-s kiadás tolta meg az ázsióját, melyről a Quake remixet játszották rongyosra a trance DJ-k.

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo