Tudtad-e Vol.17.: A 'Confusion' másodvirágzása, az Aquagen más track címmel gyúrt cover-t korábbi sikeréből, Faithless és az Ikarusz buszok

A 'Tudtad-e' tizenhetedik felvonásában újrabb érdekes sztorikat olvashatunk többek között New Order 'Confusion'-jéről és annak utóéletéről, szó esik a német Aquagen sikerének receptjéről, amit saját magukon is gond nélkül alkalmaztak számcím átnevezéssel, valamint megnézzük, hogy mi köze a Faithless-nek az Ikarus buszokhoz.

A New Order féle 'Confusion' utóélete
A New Order legendás 'Confusion'-je 1983-ban jelent meg, a brit synth-pop banda hatodik single-jeként. A maga korában szépen  megmászta a slágerlistákat, az UK Indie Charts-ának első pozícióját is elhódította (az UK single charts-szán "csak" a 12. helyig vitte). Ezt a klasszikust porolta le 1995-ben a The Pump Panel duó - Dan Zamani, Tim Taylor - és jelentették meg a Pete Tong nevével fémjelzett FFRR kiadónál két verzióban (Floatation és Reconstruction) szimplán Pump Panel 'Confusion'-ként (egy másik 303 fanatikus remekmű a 'Re-Mover' társaságában). A darab mondhatni a robotszerűvé torzított vokálon kívül semmiben sem hasonlít az alaptémára, a kőkemény acid már az első taktustól büntet. A track olyan népszerű lett, hogy 2001-ben is kiadták a Missle Records gondozásában.
Csupán egy dolog, ami nem volt tiszta sokaknál, hogy a Pump Panel-é az érdem, hogy ezt a 10 percnyi hallhatatlanságot elénk varázsolta (abba már bele se merek gondolni, hogy milyen hosszú lenne a zene, ha 10 percnél nem alkalmaznának stúdió halkítást), viszont a kreditet valamiért mindig a New Order kapja...
Az sem elhanyagolható, hogy pl. a Public Domain az 'Operation Blade'-ben, a Warp Brothers a 'Phatt Bass'-ben és Randy Katana 'Play It Louder'-ban már a Pump Panel loop-pal irányítják magukra a figyelmet.

Az önmagát más címen feldolgozó Aquagen
A német Aquagen formáció a kommerszebb vizeken evezve ügyesen gyűjtött rajongótábort dance / hard trance körökből 1999-2002 között, olyan slágerekkel gyarapítva a Viva TV kliprotációját, mint a 'Phatt Bass', a 'The Summer Is Calling', vagy a 'Hard To Say I'm Sorry'. A projekt mögött megbúvó két producer Olaf Dieckmann és Gino Montesano sosem riadtak vissza a samplingeléstől, előszeretettel mintáztak innen-onnan és formálták azt saját ízlésvilágukra. Elég csak az egy bekezdéssel fentebb említett Pump Panel által átgyúrt 'Confusion'-re ('Phatt Bass'), Ramirez 'La Muzika Tremenda'-jára ('Ihr Seid So Leise'), Sandy B 'Makes The World Go Round'-jára ('The Summer Is Calling'), Supermax 'Lovemachine'-jére ('Lovemachine'), vagy a Chicago szentimentális, csöpögős 'Hard To Say I'm Sorry'-jára ('Hard To Say I'm Sorry') gondolni.
A duó önmagát sem félt feldolgozni, ugyanis a 2000-es 'Partyalarm' single-jük nem volt más, mint Olaf Dieckmann aka Wippenberg 1995-ös acid trance klasszikusának a 'Neurodancer'-nek friss cover verziója. Ez persze szintén nem számit unorthodox dolognak, mivel a technikai fejlődéssel új köntösbe öltöztetett sikerszámok kaptak egy-egy re-boostot időnként (ilyen volt pl. Space Frog 1993-es 'Time Slip'-je, ami 'Lost In Space'-ként szállt harcba 1998-ban a slágerlistákon).

Faithless és az Ikarus 260
Önmagában elég távoli képzettársításnak tűnhet egy angol elektronikus banda és egy magyar szocialista sikertörténet párhuzamba hozása, de ez nem a mi fejünkből pattant ki, hanem a Faithless kreatív csapata döntött úgy, hogy becsempész egy falatnyi Magyarországot a saját világukba.
Történt ugyanis, hogy az együttes 1998-as második 'Sunday 8 P.M.' című albumáról kimásolt (talán méltánytalanul mellőzött) 'Take The Long Way Home' EP maxi CD verziójához egy olyan képmontázs készült borítóként, melynek jobb oldalán Maxi Jazz feszít egy fekete napszemüvegben, a bal szélen pedig egy huszáros átmenettel feltűnik egy Ikarus 260-as típus, ami egyből melegséggel tölti el az ember szívét a hazai kötödés miatt. A kép környezetének tanulmányozása után azt tippelem, hogy nem itthon készült fotóról van szó. Találgatni viszont lehet bőséggel, mivel az 260-as modell nagyon népszerű volt a szocialista blokkban (NDK, Csehország, Lengyelország, Szovjetúnió) és még távolabbi országokba (Tajvan, Izland, Madagaszkár, Peru) is jutott belőle.

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo