Brothers In Crime Vol.IV.: sikeres családtagok a stúdiók világából

Ha még nem lenne elég a családi stúdiós üzelmekből érkezzen pár ismert és kevésbé köztudott összefonódás a 'Brothers In Crime' negyedik részében.

1. Marcus Schössow (Progresia, Gardenstate, anamē) & Linnea Schössow
A svéd Marcus Schössow 2006-ban robbant be a köztudatba különleges trance-elektro hibridjével a 'Mr. White'-tal a Markus Schulz fémjelezte Coldharbour-on. Ez nem a semmiből jött, mivel Progresia alteregóján 2003 óta csepegtette a mannát, igazi akkoriban a trance progressive ágát űzte. Ma is aktív, egy ideig a Gardenstate projekttel (Matthew Felner-rel) írt történelmet, majd átigazolt az anamē-be, ahol Thomas Sagstad-dal közösen szerez eléggé figyelemre méltó zenéket. A kisebbik Schössow Linnea se maradt el a nagytesó mögött, énekesi, produceri babérkora tört. Nyilván ebben segítette megnyerő külseje, a Schössow név és az is, hogy megvolt hozzá a kellő tehetsége. Tényleg A-listás trance producerekkel (Giuseppe Ottaviani, Mat Zo, Ronski Speed, Manuel Le Saux) szűrte össze a levet a 2010-es évektől kezdve, főleg a vokálos vonalon hasít a mai napig is. Közös munkájuk Marcus-szal nem sok volt, egy 2013-as Progresia Anjunabeats-es 'Fire Fire Fire' EP-n kívül.

2. Steve Vangilbergen (Redhead) & Marco Beelen (Marco Bailey)
Steve és Marco unokatestvérek és a 2000-es évek belga groovy techno szcénájának két termékeny zászlóvivője. Marco Dj Marco Bailey néven kezdte produceri pályafutását 1994-ben, producerként hard/acid trance vonalon csapatta a ritmusokat és olyan kiadókon jött ki, mint a legendás Bonzai és a Dance Opera. 1998-tól állt át a techno vonalra, ami később jó döntésnek bizonyult. 2002-ben indította el saját labelét az MB Elektronics-ot, ahol olyan nevek adták egymásnak a kulcsot, mint Tom Hades, The Advent, Axel Karakasis, Dj Preach, Felipe, Cristian Varela és Zzino, hogy csak az ismertebbeket említsük. Magyarországon rengetegszer láthatta őt a közönség, egy időszakban szinte hazajárt hozzánk.
Steve Redhead-ként szintén ontotta magából a vérbő technót, évi 2-3 minőségi EP-vel minimum jelentkezett a vinyl-es érában (később a digitális kiadások világa annyira nem feküdt neki és voltak kisebb-nagyobb kihagyásai), emellett remixerként is elég foglalkoztatott volt. A remixeri lőlapján olyan producerek szerepelnek, mint Johan Bacto, Lars Klein, Umek, Misjah, Carl Cox

3. Bert Wilmaers, Maarten Wilmaers (Filterheadz, Orange 3)
A belga Wilmaers tesók technó-ban és trance-ben is legalább ugyanannyira otthonosan mozognak (úgy néz ki ez a két műfaj elég jó átjárhatóságot biztosított egymásnak mindig is). A Tomaz-zal közös 2002-es latino-tribal techno himnuszuk a 'Sunshine' annó minden babért learatott, amit lehetett. A srácok raklapszám gyártották a remixeket olyan neveknek, mint Delerium, Oliver Lieb, Tiesto, Eric Prydz, Faithless, hogy csak a legnagyobbakat említsük. 2005-ben Housetrap-pel közös labelüket is elindították Love Distortion néven (ami azóta már nem működik). A srácok a mai napig aktívak és bár volt egy kimondottan kőkemény technós időszakuk, manapság újra visszakacsingatnak a progresszívabb, dallamosabb house-os irányokba is (lásd legfrissebb Tronic-os EP-jüket az 'Indian Summer'-t).

4. Ferdi Bolland & Rob Bolland (Bolland & Bolland)
A holland Bolland tesók Rob és Ferdi furcsa fizimiskájuk mellett zeneiségükkel hívták fel magukra a figyelmet. A '80-as években voltak a csúcson synth pop, disco és rock elemeket vegyítő hangzásukkal. 1982-es 'You're In The Army' című szerzeményük például 1986-ban a Status Quo révén lett igazi megahit, nem mellesleg az osztrák Falco-nak is írtak egy csomó zenéket, több albumán is zenei producer közreműködtek. Olyan gigaslágereket köszönhetünk nekik, mint a 'Rock Me Amadeus' és a 'Jeanny'.

5. Alex Cundari & Stefano Cundari (Koto, Hipnosis)
Az italo-ba oltott synth wave egyik olaszosan eredeti próbálkozása volt a Koto formáció, amit a Cundari fivérek Alex és Stefano valamint Anfrando Maiola alkotott. Érdekesség, hogy a Stefano Cundari-hoz (R.I.P. - 1993) köthető Memory Records földbe állásával a ZYX Music járt jól, ugyanis a Memory-val folyamatosan kollaboráló Bernhard Mikulski-ék felvásárolták a label katalógus újrakiadásának jogait. Emellett egy érdekes gondolattól vezérelve felkérték a holland Michiel van der Kuy-t (akiről pont az előző 'Tudtad-e' rovatunkban írtunk), hogy újra felvegyen néhány zenét a Koto hagyatékból, illetve tovább alkosson Koto néven, azonban Maiola sem akarta elengedni a projektet és a nevet, perelt és nyert (vélhetően a régi zenéik szerzői jogait illetően), de a két Koto szál ennek ellenére egymással párhuzamosan működött és tovább alkotott.

6. Paul Kalkbrenner (Paul db+) & Fritz Kalkbrenner
A két Kalkbrenner tesó közül Paul szerzett magának először nevet producerként, viszont Fritz is ott legyeskedett a Paul-nak lehetőséget adó Ellen Alien féle BPitch Control-nál, vokálját több Sascha Funke, Ellen Alien és Alexander Kowalski trackhez adta, de egyértelműen az áttörést a 'Berlin Calling' című filmben felcsendülő közös munkájuk a 'Sky & Sand' jelentette. Paul eközben egyedi live perfromanszainak köszönhetően - ahol gyakorlatilag csak saját számokat és remixeket játszik - sztár DJ szintre emelkedett Fritz-nek is hozott valamit a konyhára, hiszen 2009-től kezdve ő is megindult, mint producer és azóta hat! albumot adott ki megannyi kislemez társaságában. 

7. Matthias Uhle & Claudia Uhle (X-Perience)
A német X-Perience trió a '90-es évek egyik ügyes sikerkovácsa volt, mely a klasszikus 80-as évek synthwave hangzását tette fogyaszthatóbbá negédes női vokállal és kisimult elektronikus alapokkal megküldve. 1996-os debütáló nagylemezükről a 'Neverending Dream' és a 'Magic Fields' egyaránt nagyot hasítottak a slágerlistákon, s a mai napig el lehet csípni őket a retrót toló rádiók hullámhosszán. A formációban két testvér, a szintetizátor mágus Matthias és a vokálért felelős Claudia Uhle volt az alappillér, hozzájuk társult a szövegfelelős Alex Kaiser, akivel korábban a Metropolis Of Enigation nevű Depeche Mode-hagyományokból meritkező bandájukban is tag volt.

8. Fabrizio D'Arcangelo, Marco D'Arcangelo (D'Arcangelo, Intermolecular Forces)
Az olasz Fabrizio és Marco 'D'Arcangelo talán a kevésbé ismert testvérpárosok közé tartozik, noha diszkográfiájuk igen vaskos. D'Arcangelo néven IDM és electro dolgokat adtak ki, Marco Lenzi-vel kiegészülve Intermolecular Forces-ként technóval és acid-del kísérleteztek. Emellett plusz lábként a két Marco közösen saját kiadót gründolt Molecular Recordings néven, ahol természetesen a saját anyagaik nagy része megjelent.

9. Nando Vannelli & Joe T. Vannelli (Chant, Tribal Spirit)
Az olasz Joe T. Vannelli-ről már többször is szó esett a blogon (legfőképp a Csillával közös zenei munkáiról), viszont testvéréről Nando Vannelli-ről egészen mostanáig én sem tudtam, hogy ő is zenél. Pedig a Discogs tanulsága szerint a '90-es évek elején ő is próbálta megvetni a lábát az elektronikus zenei producerek világában (többek között a dream dance menő DJ Dado-val is volt közös EP-je 1994-ben, igaz a Becchetti-Meroni páros jegyezte a valóságban a 'Check It Up'-ot), viszont inkább a családi label bizniszben volt aktívabb, hiszen a JT Company kiadóinál A&R menedzserként is ténykedett, például Robert Miles 'Children'-jének DBX-es kiadásánál megtalálhatjuk a nevét a borító hátoldalán.

10. Michael & Markus Mohr (Groovecult)
A Mohr tesók Rolf Ellmer és Markus Löffel holdudvarában ténykedtek, ugyanis rengeteg Dance 2 Trance, Jam & Spoon és Tokyo Ghetto Pussy (Jam & Spoon-ék happy hardcore kalandozása) kiadványon bukkant fel a nevük mint remixerek, vagy közreműködők, illetve a Dance Pool és a sublabelénél a JAM!-nél alkottak dance, euro house és trance vonalon. Groovecult-ként legnagyobb húzásuk a Laura Branigan 'Self Control'- verziójára építő filter house ujjgyakorlat 'Bang 2 The Beat' volt.

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo