Nagyzenekari feldolgozást kapott Chicane legendás debütáló albuma

Nick Bracegirdle aka Chicane az 1997-es 'Far From The Maddening Crowds' című albumával bebetonozta magát az elektronikus zene halhatatlanjai közé. A tört ütemeket, baleári életérzést és a trance speciális keverékét hozó LP-n minden benne van, ami miatt szerettük az elektronika korai időszakát.
Adta magát a szituáció, hogy a kiadvány valamilyen formában újra megjelenik. A kiadás joga az idő közben minden épkézláb trance klasszikust magához vonzó holland Armada-hoz került, akik 2023 szeptemberében újra kiadták vinyl verzióban, némileg visszabillentve a piaci egyensúlyt a használt lemez piacon, ahol aranyárban ment az eredeti Xtravaganza-s verzió. 
Ha ez nem lenne elég nemrég érkezett meg az album számainak szimfónikus feldolgozásait tartalmazó kiadás, amit Nick egy tapasztalt komponista Joe Duddell segítségével (aki Elbow-val, James-szel és a New Order-rel is dolgozott együtt hasonló projekteken) és a manchesteri The Hallé valamint a liverpooli Royal Philharmonic Orchestra zenészeinek közreműködésével készített el.
A kétség azért a hallgatás előtt ott motoszkál az emberben, hogy itt mennyire sikerült átültetni komolyzenei miliőbe az eredeti hangképeket. Ugyanis tény, hogy nem minden elektronikus zene szól szépen komolyzenei adaptációban, a zenei struktúra részletességét zenekari lehetőségekkel nem igazán lehet visszaadni (gondoljunk csak Pete Tong 2016-os 'Classic House' című albumára, ahol megaslágereket próbálták átültetni, több kevesebb sikerrel).
Aztán elindul az 'Early' első pár taktusa és szépen szertefoszlik minden kétkedésünk. Nagyon szép egyensúlyt tartunk az eredeti zeneiség és a komolyzenei pátosz között, és igazából ez a lavírozás teszi igazán izgalmassá az anyagot. Van annyira más, amennyire egy újra felvett anyagnak lennie kell, de nem annyira más, hogy a felismerhetetlenség köpenyébe burkolózzon. A nagy slágerek ('Offshore', 'Lost You Somewhere', 'Sunstroke') is újat hoznak, üde színfolttá téve a 'Symphony Rehearsals'-t. 
Mindenképp javaslom azoknak, akik az eredeti lemezt kedvelték, de szívesen meghallgatnák egy más megközelítésből. 8,5/10.

Chicane - Far From The Maddening Crowd - Symphony Rehearsals

Label: Modena Records (Armada Records)
Megjelent: 2024. március 1.
Stílus: klasszikus, ambient

Tracklist:
1. Chicane - Early (Symphonic Rehearsal Mix)
2. Chicane - Already There (Symphonic Rehearsal Mix)
3. Chicane - Offshore (Symphonic Rehearsal Mix)
4. Chicane - Lost You Somewhere (Symphonic Rehearsal Mix)
5. Chicane - From Blue To Green (Symphonic Rehearsal Mix)
6. Chicane - Sunstroke (DC Symphonic Rehearsal Mix)
7. Chicane - Leaving Town (Symphonic Rehearsal Mix)
8. Chicane - Red Skies (Symphonic Rehearsal Mix)
9. Chicane - Sunstroke (Symphonic Rehearsal Mix)
10. Chicane - Offshore (DC Symphonic Rehearsal Mix)
11. Chicane - The Drive Home (Symphonic Rehearsal Mix)

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo