Save A Track For Me II.: szerzői albumon hallott, elfeledett művek

Korábban öt olyan zenét mutattunk be első írásunkon, melyek korábban csak albumon jelentek meg, nem kaptak külön kislemezt és remix változatokat sem. Ezúttal 10 meglepően kellemes szerzeménnyel folytatjuk a sort, egyúttal biztatva mindenki: bátran fedezzétek fel az albumokon rejlő rejtett gyöngyszemeket!

Darude - Touch Me, Feel Me [2000 - Urban]
A 2000-es esztendő egyértelműen a finn Darude éve volt, a 'Sandstorm' után szinte futószalagon kaptuk tőle a 'Sandstorm' kistestvéreit ('Feel The Beat', 'Out Of Control'), első nagylemezén a 'Before The Storm'-on is nagyjából a hangzóanyag 75%-át teszi ki az első slágerre rászabott szinti sound újrajátszása más-más dallamfutamokkal.
A 'Touch Me, Feel Me' pont emiatt egy üde színfolt, mert lassabb, komótosabb és más hangzással próbálja meggyőzni a hallgatóságot, hogy Ville nemcsak egy egydimenziós producer. Egyébként felfoghatjuk vízválasztóként is, hiszen innen datálva nagyjából a trance nagylemezek zöme tartalmazott legalább egy hasonló, törtütemes slow munkát.


Tiesto - Sweet Misery [2004 - Magik Muzik]

Tiesto a 2001-es debütáló lemeze az 'In My Memory' után még magasabbra helyezte a lécet a 2004-es 'Just Be'-vel, több vokállal, több klasszikus dal szerű megmozdulással. A slágerek mellett jut idő kicsit megismerni Tijs líraibb oldalát. A Joanne Lloyd vokáljával hódító 'Sweet Misery' is ilyen, szépen meg is vesz kilóra. Nagy ívet járunk be vele, amikor az ének nyugvópontra jut, a zene akkor ered neki jobban és fordítva. Személy szerint egyik kedvenc nem gigasláger Tiesto produkcióm.


Jam & Spoon - Moment Gone [2003 - Universal Music]
Az előző cikkünkben is szerepelt egy váratlanul figyelemre méltó, de mégis mellőzött J&S produkció, a 'To Get Out', ami egy remekbe szabott liquid d'n'b bomba volt. A közös nevezőt a 'Tripomatic Fairytales 3003' nyitó tételével a vokalista személye jelenti. Plavka a Jam & Spoon sikerének legnagyobb letéteményese, csodálatos, egzotikus hangszíne remekül passzol bármilyen stílushoz. A 'Moment Gone' egy downtempo produkció, simogató gitárral, szépen megírt vokállal és finoman adagolt ritmikával.

U96 - Are U Ready (Space Symphony) [1996 - Guppy]
A U96 producereinek a 'Heaven' című 1996-os albumán a címadó tétel, a 'Seven Wonders' és a 'Night To Remember' mellett is jutott szufla a kreatív énjüket kiélni. A visszafogottan lüktető, 'Are You Ready' a hallgatós darabokat kedvelők kedvence lehet. Nem nehéz levenni, hogy a tétel Innocence 'Natural Thing' című klasszikusából inspirálódott, mesés női vokállal és szépségdíjas zongorafutammal.

Timo Maas - 4 UR Ears [2005 - Hope Records]
Timo Maas első nagylemezén a 2001-es 'Loud'-on is dolgozott együtt az amerikai r'n'b artist Kelis-szel, mégpedig a 'Help Me'-n. A "bevált recepten ne változtass" elvét követve jött a follow up a 2005-ös '4 UR Ears' formájában, ami legalább annyira élvezetesre sikerült, mint az említett első közös munkájuk. Igazából semmi köze a klub DJ Timo vonalához, tipikus album zene, ahol a szerző igazi skill set-je és diverz zenei ízlése utat tudott találni a közönség felé.


Vengaboys - Paradise [1998 - Positiva]
Ez egy speciális darab a listán, ugyanis a Positiva 1999-ben test pressing-et és promo lemezt is csinált belőle egy DuMonde remix társaságában, de valamiért itt elakadt a  sztori és nem lett belőle hivatalos megjelenés. Pedig a zene maga túl jó ahhoz, hogy csak időkitöltő legyen, pedig végül ez a szerep jutott neki 98-as 'The Party Album'-án. Way Out West 'The Gift'-et idéző breakbeat-ek és sub-ok, Guru Josh szerű szaxofon melódia és a zongora egyveleg telitalálat. Úgy néz ki Danski és Delmundo a minőségibb anyagokat kutató nerd-eknek is próbált valamit adni egy vérkommersz albumon.


Robert Miles - Maresias [1997 - Deconstruction]
Robert Miles a második nagylemezén az 1997-es '23am'-en igyekezett levetkőzni a 'Children'-es kliséket, egyúttal távolodni a szimpla klubzenétől. A 'Maresias' a szívbe markoló zongorát ugyan nem mellőzi, de hoz szaxofont (úgy néz ki a '90-es évek imádta a szexi szaxit) és zakatoló drum 'n' bass ritmusképletet mélyen búgó subok kíséretében, mindezt megfejelve egyfajta mediterrán, filmszerű atmoszférával.

RMB - Madman's Legend [1998 - Low Spirit Recordings]
Az RMB duó 1998-as 'Widescreen'-je az év egyik legkellemesebb lemezem, teli pakolva slágerekkel ('Spring', 'Reality', 'Shadows', 'Break The Silence'), de az alárendelt darabok sem csak statisztálnak.
Egyfajta óvatos lavírozás a hardcore-os őrültködés és a dalszerű lassabb szerzemények között. A nyitó tétel a 'Madman's Legend' az utóbbi táborát erősíti, egyből megadva az esélyt a ráhangolódásra. A szöveg a filmek szerelmeseinek is ismerős lehet, ugyanis a 12 Majom című film L.J. Washington nevű karaktere "mondja azt tollba". 

B.B.E. - Freetime [1998 - Positiva]
A B.B.E. a 'Seven Days And One Week' sikerével egy életre bebiztosította magának a kenyérre valót. Ez a siker nagyban meg is határozta későbbi működésüket, ugyanis legalább hasonló szintű slágereket várt tőlük a Positiva továbbiakban, melyet bár a sorban második és harmadik ('Flash', 'Desire') kislemezzel tudtak hozni, de nyomába sem sértek a nagy előd eladási számainak. A két Bruno és az egy Emmanuel azért csak az underground irányából jött, még ha ezt a formációt el is nyelte a kommersz, de egyetlen albumukon az 1998-as 'Games'-szen azért megvillantották mire képesek. Az elvárt klubtrance adag mellett kapunk, ambient átkötőket, free jazz-t, drum 'n' bass-t és súlyos acid-et is. A 'Free Time' egy könnyed szaxofonos jazzy d'n'b, ami visszahoz valamit a legszebb nyarunk csillogásából, örömteli gondtalanságából.

Underworld - Sola Sistim [2002 - Junior Boys Own]
A 2002-es 'A Hundred Days Off' albumról a 'Two Months Off' és a 'Dinasour 3D' kapta meg a single megjelenés lehetőségét, nem csoda, hiszen mindkettő tökéletesen passzol az Underworld imidzshez, zakatoló klubbombák a javából! 
A 'Sola Sistim' kicsit az ellenpont, itt pont a belassulás hozza a felüdülést az albumon zúgó 4/4-ek közepette. A harmóniák kicsit Leftfield 'El Cid'-jét villantják meg hangulatiságában, de a köré épülő "infrastruktúra" teljesen új dimenziókat nyit, a kompozíció végül nem ragad le az egyszerű másolásnál, szerencsére!

Folyt. köv.

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo