Tudtad-e Vol. 19.: Da Hool hardcore himnusz variációja, Sander Kleinenberg egyedi borítói, két Saffron megfér egy csárdában, Westbam és az elúszott Euroviziós Dalfesztivál

A 2024-es év első 'Tudtad-e' bejegyzése német-holland-angol-portugál tengely mentén szerveződött. Kapunk itt hardcore köntösbe bújtatott német himnuszt, képzőművész mamát világhírű producer csemetével, azonos művész nevű énekest és producert, valamint egy (csak a) német selejtezőig jutó Westbam Eurovíziós-produkciót.

Da Hool súlyos hardcore adaptációja a német hímnuszra
1999-ben az Anima Sound System feldolgozta a Hímnuszt, azzal a céllal, hogy a Tilos Rádió szilveszteri bulijában ezzel a verzióval köszöntik majd az új milleniumba lépést. Az ártalmatlan átirat közéleti botrányt kavart, a kisgazdák még tiltakoztak is ellene, mondván "a Hímnusz nem szólalhat meg másképp zeneileg, mint azt Erkel Ferenc megálmodta".
Nos úgy néz ki, a kevésbé mimózalelkű németek ezen a polémián már 1994-ben túl voltak, amikor is megszületett az amerikai foci VB nem hivatalos techno dala, amit Da Hool, Hool's Hardcore Experience álnevén "Deutchlandlied' címen jegyzett és a német himnusz hardcore változata volt.
Hihetetlen, de itt is van magyar szál: az egyik verzióban (Zimmerman-Mix) hallható Herbert Zimmermann sportkommentátor hangja, amint épp a legendás (és számunkra oly szomorú 3:2-es eredménnyel végződő) magyar-német 1954-es berni vb döntőt közvetíti.

Sander Kleinenberg édesanyja Bianca és a '4 Seasons' borítói
A holland Sander Kleinenberg igazán a '4 Seasons EP'-jével robbant be a köztudatba, amin megtalálható a későbbi chart braker-re a 'My Lexicon' is. Azt már kevesebben tudjak, hogy Sander édesanyja Bianca elismert textil és képzőművész volt hazájában és az ő munkái köszönnek vissza a '4 Seasons EP' sorozat sleeve-jén, illetve szintén az ő festményének részlete látható a 'My Lexicon' EP borítóján is. Bianca Kleinenberg 2008 szeptemberében hunyt el.

A két Saffron megfért egy csárdában egymással
Samantha Sprackling aka Saffron kezdetben az N-Joi élő fellépésein vokálozott, később a Republica énekese volt (a 'Ready To Go' pl miatta is működött annyira), dolgozott együtt Deepsky-jal ('Smile'), Junkie XL-lel ('Beauty Never Fades', 'Crusher', 'Spirits'). Művészneve a Saffron azonban egy másik, elektronikus zenei berkekben szintén elismert archoz is köthető, név szerint Rui Da Silva-hoz, aki ezt az alteregóját csak remix munkáknál használta. Azért adta volna egy közös produkció tőlük (a mi még mindig nem lehetetlen)!

Westbam és az elfeledett 2004-es Eurovíziós indulás
Az Eurovíziós Dalfesztiválon való szereplés egy ideig megtiszteltetés volt azoknak az előadónak, aki indulni tudtak rajta és (valós vagy választott) hazájukat képviselhették (pl. Celine Dion 1988-ban Svájcnak nyert első helyet). Persze, ahogy egyre több inger érte az embereket az internet felbukkanásával a produkciók is egyre színesebbek lettek és sokszor a színpadi show-ra lettek kihegyezve nem a zenei komplexitásra és az éneklés minőségére. Az országoknak a siker egyfajta értékmérő lett, így sokszor igazi nagyágyúkat állítottak hadrendbe, így fordult meg Bonnie Tyler-től kezdve Flo Rida-án Dj Bobo-n és a Blue-n keresztül sok ismert figura.
2004-ben Németországot Max képviselte Isztambulban a 'Can't Wait Until Tonight'-tal, viszont a magyarhoz hasonló házi válogató versenyen az akkoriban ismertségének zenitjén lévő Westbam és akkori producertársa Afrika Islam (Mr. X & Mr. Yis felbukkant a 'Dancing With The Rebels' című trackkel. Szegény Westbam egy szál mikrofonnal a kezében csápol, tök semmi funkciót nem tölt be a színpadon, Islam viszont elég emelkedett hangulatot kerekít. Ez a kortárs elektro pop, enyhén militáns színpadi show-val végül nem volt elég a török kiküldetéshez.

0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo