Hazai d'n'b & jungle kedvenceink lajstromba véve

Hazai kedvencek egy csokorban
Hogy ne csak a 4/4-es ritmusképletre épülő témák  legyenek túlsúlyban érkezzen egy top 10 (+1)  szelekció kedvenc magyar d'n'b és jungle  lemezeinkből.
Talán elsőre furcsa lehet, de sok olyan előadó is  kipróbálta magát a fentebb említett két műfajban, akiktől alapjában véve pop (Császár Előd, Pierrot) és dance (Soho Party) motívumokat szokott meg a közönség, nem 170-180 BPM környékén mészároló ritmusokat és membránszaggató sub-okat. Nézzük hát a listát!

1. Sonic Age - Moon Over Budapest [1998]


A Sonic Age (Kámán Viktor aka Vic, Bernáth József) debütáló albumának a 'The Album'-nak az utolsó, 15-ös trackje a 'Moon Over Budapest', amit a srácok az amúgy rengeteg stílusba belekóstoló LP-jük levezetőjének szántak. Éteri madárcsicsergés, liquid d'n'b atmoszféra, csodaszép dallamok és bizsergető zakatolás. Szó szerint megidézi a holdat a főváros felett.

2. Le Garage - Europa Camping [2000]



Pasztorális Gábor és Dobrocsi Krisztián közöse a Le Garage nevével először a 'True Sounds of FREEE' második kiadásán találkoztam 2001-ben. A 'Garage House' egy pumpálós house alkotás volt, ezért is ért meglepetésként, amikor meghallottam az 'Europa Camping'-et a 2001-es 'Juice Sampler' válogatáson. Mint kiderült a szám nem itt, hanem Jutasi 'Sun-Set Cafe' nevű kiadványán csendült fel először, majd ezt követően a 'Balaton Grooves - Loungin' at Café Moló' válogatásán újrázott. Jazzy d'n'b a javából, hosszú, úsztatott intróval, finomabbnál finomabb harmóniákkal. 

3. Karányi - Dallam (Original Album Version) [2002]



Sokan a Fever féle 4/4-es klub verzióját pörgették, viszont nálam az eredeti vonul be a "hall of fame"-be. Karányi Dani az 'Oktogon' című lemezével iszonyatosan magasra tette a szakmai mércét, a csodálatos vokállal tűzdelt, pörgő ritmuson sikló bársonyos riffek és imprók mesteri hatásfokkal olvadnak egybe és nem engednek közel 10 percen át. 

4. Chris.su - Astro-sine [2002]



Chris.su aka Kovács Krisztián a d'n'b pörgősebb vállfaját prezentája nemzetközi körökben is elismert 'Astro-sine' című lemezén, ami egyébként nem más, mint a The Montini Experience 'Astrosyn'-jának d'n'b miliőbe ültetett verziója. Végig darál, bújkál az eredetiből ismert acid és vokálminta. Hibátalan rework, a mai napig instant libabőr képző anyag!

5. Soho Party - Brutális Szex (Private Jungle Mix) [1996]



A kedvenc Soho Party lemezem a '96-os 'The Remix Album'  volt, mert akadt rajta egy-két igen beteg átirat. Mind közül a prímet pozitív értelemben a 'Brutális Szex' Private Jungle remix-e vitte. Egyrészt abszolút az eredetihez képest legmesszebbi galaxisba sodródott el, másrészt olyan producer készítette, akitől akkoriban még nem a jungle-ös textúrákat szoktuk meg. Pierrot munkássága azonban nem ragadt le egy stílusnál, noha pop-ban lett ismert, de szívesen nyúlt törtekhez, jamaikai dubhoz, világzenéhez is. Ez a remix is a kreativitás csúcspontja! Aki nem ismeri, mindenképp pótolja!

6. Császár Előd - Halott Hűség [1996]



Császár Előd első saját néven kiadott albuma rengeteg zenei csemegét tartalmaz. Itt figyel a 'Nem Kell Másik', a 'Tiltott Szerelem', a 'Túl Kevés A Szó', a 'Jó/Rossz', mind a maga nemében tökéletes produkció. Lehet ez nem volt így kimondva, se leírva a hazai médiában, de itthon az elektronikus zene népszerűsítésében az overground scene-ből két embernek volt kulcsszerepe, így Elődnek és Náksinak. A '90-es évek közepén szinte nem volt olyan kiadvány, amihez ne kötődtek volna így, vagy úgy.
Ezért nem meglepő, hogy a 'Halott Hűség' is megpróbálja a stílusi határokat kintebb tolni. Előd hangja tökéletes fit a Goldie 'Inner City Life'-ját hangulatában megidéző zenei utazáshoz.

7. Schulz - Jungle Cafe [1996]


Mint azt Dan Von Schulz a Troll DJ egyik podcast epizódjában elmondta elsőként kezdett jungle-t játszani itthon a londoni DMC világbajnokságon tett látogatása után (Tommyboy és Andrew J volt még a magyar csapat tagja), amit akkor még igencsak tanácstalanul fogadott az itthoni közönség. A Total Dance fesztiválon előadta a BS-ben 12 ezer ember előtt a 'Jungle Café'-t, ami szó szerint sokkolta a hallgatóságot. A tény az, hogy a zene egy remek lounge-os hangulatú, zongorafutammal, női vokállal és zakatoló ritmussal dúsított alkotás, melynek formába öntésében Garam Péter (őt a Dr. Beat formációból ismerhettük meg korábban) volt segítségére Zsoltnak.

8. Anorganik feat. Sena - Endlessly [2003]



Anorganik nevével a FREEE Magazinban találkoztam először. Később Gary Blade-ként találkoztam a munkásságával Tommyboy 'House-Matic Club Hits Vol.2'-jén, illetve ő volt Tamás segítségére az Anima Sound System '68'-jához gyúrt speed garage remix kivitelezésénél is.
Az 'Endlessly' hangulatában egy váratlan húzás volt Gábortól, mivel korábban jobban feküdtek neki a sötétebb tónusok és szigorúbb ritmusképletek. Sena éneke eleve garancia a sikerre, de Gábor is odapakolja a sunshine faktort, fúvósokkal, flamenco gitárral és perzselő nyári szabadság érzéssel.

9. Soho Party - I Love D'n'B [1997]



A Soho Party-val kapcsolatban már fentebb találkoztunk, ezúttal önerőből vágtak bele a drum 'n' bass utazásba. Az 'I Love D'n'B' közel 3 perces intró után indul be és tökéletesen hozza az LTJ Bukem-től gyakran hallott liquid formulát. Meghökkentő, hogy ez is része a Soho Party hagyatéknak, de pont ezért igazán értékes zenei momentum (persze Döme későbbi zenei projektjét a Gelka-t ismerve ez annyira nem is volt meredek próbálkozás)!

10. Orsi - Dzsungel Mélyén (Private Urban Jungle Mix) [1998]



Tunyogi Orsit mindenki a 'Ha Lemegy a Nap' című dal kapcsán ismeri, noha rengeteg hazai könnyűzenei produkcióhoz adta hangját háttérénekesként. A 'Dzsungel Mélyén' eredeti verzióban is hibátlan munka, de Pierrot ismét a stratoszférába lőtte ki az alapötletet és a vokált olyan mesterien fűzi rá a hangképekre, hogy olyan érzésünk támad, mintha egy Olive vagy Everything But The Girl produkciót hallgatnánk. Nagy kedvenc!

+1 Anima Sound System - Müezzin In Party [2003]


Legalább egy Anima produkciót mindenképp szerettem volna hadrendbe állítani a kedvenc listánkon.
A 2003-as 'Aquanistan' az emészthetőbb, slágeresebb hangzások felé mozdult, elég csak a vidám nemzőhímnusz 'Csinálj Gyermeket'-re gondolni. A rádióbarátabb approach mellé azért megkapjuk a régi Animát is, a 'Müezzin In Party' az  albumnyitó downtempo-s 'Müezzin' d'n'b verziója, világzene a közel-keleti kultúrkörből, szigorú taktusokon megálmodva. Party mode on!
0

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© all rights reserved
made with by templateszoo